Alice Aycock

images_aycock.gif
Portret: Alice Aycock
O umjetnici:
Alice Aycock, često nazivana i konstruktoricom fikcije, rođena je 20. studenog 1946. godine. Poznata je kiparica čija djela možemo svrstati u razdoblje suvremene umjetnosti. Prve skulpture je radila od drveta i kamena, a tek u 1980-ima počinje koristiti čelik. U jednoj od svojih knjiga (Alice Aycock: Sculptures and projects) navodi da svojim ciljem smatra pronaći odgovor na pitanje: Kako spojiti bez veziva? Apstraktno, zar ne? Njezina djela možemo pronaći u najcjenjenijim muzejima Ujedinjenog Kraljevstva kao što su: Muzej moderne umjetnosti (New York, 1977.), San Franciscov institut umjetnosti (1979), te Muzej suvremene umjetnosti (Chicago, 1983.); ali i diljem svijeta: u Izraelu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj i u Japanu. Jedan od najnovijih projekata bio je "Neobični privlačitelj za Kansas" koji se nalazi na Kanzaškoj gradskoj međunarodnoj luci. Danas, u 64.-oj godini života članica je Škole za umjetnost (School of Visual Art).


uvod u rad kiparice: izabrano djelo:

"Pozdrav divnom prasetu znanja!"
14pigofknowledge.jpg
A Salutation to The Wonderful Pig of Knowledge

Video skulpture (3D doživljaj)


godina nastanka: 1984.
materijali: čelik, bakar, mjed, pleksiglas, L.E.D. diode, mehanički dijelovi, drvo, (eng. formica), aluminij, motorizirani dijelovi
dimenzije: 282 cm (duljina) x 351 cm (širina) x 206 cm (visina)
mjesto na kojem je izložena: Galerija Johnna Webera, New York

analiza djela: ​ ​
Ovo je statua, navjerojatnije izrađena u tehnici lijevanog metala. Masa je sastavljena od različito usmjerenih dijelova. Takvo raščlanjivanje odgovara ulaženju prostora u masu što stvara dinamičnu kompoziciju. Plohe su glatke, čvrste i nesavitljive što su glavne odlike materijala od kojih je skulptura građena. Prozračnost propelera od pleksiglasa je kontrast masivnošću ostatka skulpture. Boja je prirodna boja samog materijala: smeđe- zeleni tonovi bronce, srebrnkasti aluminij... Posebno se ističe visok sjaj koji je još jedna prednost ovakve izrade. Skulptura nema postamenta pa možemo zaključiti da je mobilna. Iako je izgrađena od jednostavnih geometrijskih likova prikazuje apstraktnu pojavu. Futurističkog je izgleda. Obrisna linija je prikazana na slici: odnos konveksnog i konkavnog (udubljenja i izbočenja) čini zanimljivu igru sjene. Također, temeljne osi simetrije su izražene crvenom bojom, a ponavljanje je obrađeno u nastavku. (detalj)
obrisna_linija.jpg
prikaz obrisne linije (plavo)

aha.jpg
osnovne osi simetrije (crvena)


tematski dio: Alice je stvorila skulpturu koja zahtjevaja pozornost i određen oblik interakcije. Cijelom nizu njenih djela, pa tako i ovom uzor su zvjezdane karate i njihova aktivnost u svemiru te njihov utjecaj na nas, ljude. Ovdje možemo primijetiti minamalizam, ili možda preciznije hladnoću materijala. Tema je nadahnta kibernetikom, fizikom, psihologijom, pretjeranom količinom informacija, bezvremenskim razmišljanjem znanstvenika i računalnim programiranjem koje zajedno čini čvrstu cjelinu. I sama Aycock govori da su shizofrenija i ostala psihička stanja, iako ponekad smatrana metaforama za odvajanje postmodernog postojanja, zapravo poseban izvor inspiracije za umjetnikov rad. Istraživanjem fizičkog ponašanja izolacije, dezorijentacije i straha ove trodiomenzionalne konstrukcije sugeriraju mnogo istina i laži. Ovakav rad poziva promatrača da doživi skulpturu cijelim tijelom i umom. Sigurno, zbog toga mnogi promatrači kasnije odlaze s promijenjim stajalištem o suvremenoj umjetnosti.

odabrani
detalj:
ponavljanja.jpg
ovaj detalj prikazuje
ponavljanje; umjetnikov postupak
ponovnog prikazivanja određene forme
( u ovom slučaju zupčanika)


izvori:
http://slamxhype.com/art-design/alice-aycock-sculpture-and-drawings-fredric-snitze
http://www.youtube.com/watch?v=Ep4jA1Wf-oY
http://en.wikipedia.org/wiki/Alice_Aycock
http://mitpress.mit.edu/catalog/item/default.asp?ttype=2&tid=10455
http://www.aaycock.com/abouttheartist.html