Albrecht Altdorfer- Bitka kod Isse

158,4 x 120,3 cm


Altdorfer.jpg

Albrecht Altdorfer (???, 1480. - Regensburg, 12. veljače 1538.) je bio njemački slikar i grafičar; predstavnik tzv. renesansne dunavske škole.Među prvima slika samostalan (čisti) krajolik s usklađenim efektima svjetla i sjene te s pomno izrađenim detaljima. Takva je njegova serija krajolika (npr. slika Dva bora), i začuđujuće komponirana slika Bitka kod Isse.

altdorfer_alexander1.jpg

Slika Albrechta Altdorfera prikazuje bitku između makedonskog vladara Aleksandra III. i perzijskog velikog kralja Darija III. Kodomana. Sliku je Altdorfer naslikao za Guglielma Bavarskog, 1529 godine. Slika je naslikana temperom na drvenoj podlozi.


Prikaz masovne bitke u prvom planu potpuno je zatomljen fantastičnim pejzažom i svjetlosnim efektima na nebu.Bez teksta na ploči koji lebdi nebom , nikako ne bismo mogli identificirati predmet: Aleksandar je pobjedio Darija. Umjetnik je pokušao slijediti stare opise broja vojnika i načina borbe. Da bi to ostvario,morao je prikazati borbu iz ptičje perspektive tako da su dva protagonista izgubljena u masi svojih vojski. Osim toga, oklop vojnika i utvrđeni grad u pozadini su nepogrešivo iz 16. stoljeća. Slika odlično prikazuje i spektakularno nebo te sunce koje izlazi i pobjeđuje tamu.


No dva protagonista nisu posve izgubljena:albrecht_altdorfer_-_the_battle_of_alexander_at_issus1.jpg


Kao što mu i na štitu pokraj nogu konja piše:Aleksandar Veliki
detail2.jpg


Dok napad Perzijanaca predvodi Darije u gornjem desnom kutu. Aldorfer je majstorski prikazao dva protagonista iako su oni naoko bili neprepoznatljivi te izgubljeni.IZVORI:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Battle_of_Alexander_at_Issus#Painting

http://en.wikipedia.org/wiki/Albrecht_Altdorfer

http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/altdorfer/battle-issus/