Andrea del Sarto: Madona s harpijama


Madona s harpijama najpoznatije je djelo talijanskog slikara Andree del Satra. Potječe iz 16. stoljeća, iz razdoblja manirizna.
Slika se smatra umjetničkim djelom zbog iznimno bogatog koloriteta i pomno oblikovane tkanine na figurama.

Podaci o Autoru

Andrea del Sarto
bio je talijanski slikar i najistaknutiji majstor firentinske visoke renesanse. Naukovao se u studiju Piera di Cosima, pod utjecajem Leonarda da Vincija. Suvremenici njegova djela smatraju besprijekornima.
Slikao je freske s prizorima iz života sv. Filipa, mnogobrojne oltarne slike. Del Sarto je bio i učitelj mnogim istaknutim manirističkim slikarima (Rosso Fiorentino, Jacopo Pontormo, Giorgio Vasari).
Za njegov stil karakteristične su široke perspektive u krajolicima, meko modelirani portreti s pomno naslikanom draperijom, sfumato i bogat kolorit.sarto2.jpg

Andrea del Sarto: Madona s harpijama, 1517.god., ulje na drevetu, 178 cm × 208 cm (reprodukcija)

Andrea_del_Sarto_Madonna_of_the_Harpies.jpg
Odabrani detalj zadanog djela (reprodukcija)

Podaci o djelu

Mjesto i vrijeme nastanka
Djelo je nastalo u 1517. godine (razdoblje manirizma) i bilo je oltarna pala u crkvi San Francesco u talijanskom gradu Firenci. Trenutno se nalazi u galeriji Uffizi, jednoj od najpoznatijih i najstarijih galerija umjetnosti u svijetu.

Tehnika i tehnologija
Djelo je nacrtano tehnikom ulje na drvetu.
Tehnika slikanja uljem po drvetu bio je dug i težak proces. Drvena ploča prvo bi se premazala slojem smole ili nekog ljepila životinjskog podrijetla. Zatim bi se stavljao sloj lana, te i do 15 slojeva posebne žbuke, kako bi se dobila tvrda i glatka podloga. Zatim bi se nanosila pigmentirana boja, u mnogo slojeva. Ponekad se moralo čekati i nekoliko dana prije nanošenja sljedećeg sloja.
U nekim se izvorima spominje da se autor služio temperom.

Tema
Tema djela je religijskog karaktera. Na slici je prikazana Gospa s djetetom u rukama. S njene lijeve prikazana je figura sv. Ivana, a s desne sv. Franje. Gospa stoji na kamenom postolju, a u podnožju su dvije tzv. harpije. Na postolju se nalazi autorov potpis, te uvodne riječi himne posvećene Djevici Mariji.
Ovakav prikaz Gospe vrlo je neuobičajen te do danas nije do kraja objašnjen. Jedna od teorija tvrdi da prikazana pobjeda Djevice nad zlom, koje simboliziraju «harpije».

Izvori (na engleskom jeziku)

Madona s harpijama
Andrea del Sarto
Madona s harpijama - galerija Uffizi