Arcimboldo, Ljeto
Giuseppe Arcimboldo rođen je u Milanu 1527., bio je talijanski maniristički slikar.
Nakon naukovanja u rodnom Milanu djelovao je pretežno u Pragu kao dvorski slikar nekoliko vladara
(Ferdinand I., Maksimilijan II., Rudolf II.).
Bio je tehnički savršen slikar osebujnog i originalnog manirističkog stila. 1556 je radio s Giuseppeom Medom na freskama u katedrali u Monzi. Dok su njegovi radovi na neke religijske teme zaboravljeni, njegovi fantastični portreti i personifikacije godišnjih doba koja su bila sastavljena od cvijeća, voća, povrća, grana i lišća cijenjeni su i pravi su izvor fascinacije. Dok neki od kritičara tvrde da ga njegovi radovi potvrđuju kao vrhunskog umjetnika, neki tvrde da je to samo produkt poludjelog uma.
Njegov je stil, po slobodi fantazije i bizarnim slikarskim efektima bio blizak modernom dadaizmu i nadrealizmu 20. stoljeća. Umro je u Milanu 1593.

Giuseppe_Arcimboldo_-_Summer,_1573[1].jpg
Ljeto - ulje na platnu, Louvre (Pariz)


Copy_(2)_of_Giuseppe_Arcimboldo_-_Summer,_1573[1].jpg

Detalji sa slike Ljeto - godina nastanka (gore) i zanimljiv način potpisivanja (dolje)
Copy_of_Giuseppe_Arcimboldo_-_Summer,_1573[1].jpgOva slika nastala je 1573. u Pragu, a danas se čuva u muzeju Louvre u Parizu.Slikarska tehnika kojom je naslikana ova slika je ulje na platnu.
U toj tehnici, prva faza je crtanje skice na platnu, ugljenom ili nečim sličnim. Nakon toga umjetnik gradi lik u slojevima. Osnovno pravilo pri tome je "masno preko suhog".

To znači da svaki dodatni sloj boje treba sadržavati više ulja od prethodnog sloja kako bi se omogućilo pravilno sušenje. Ukoliko se toga slikar ne bi držao,
konačna slika bi ispucala i ogulila. Uljena boja može se miješati s terpentinom ili lanenim uljem kako bi se boja brže osušila.
Postoji još mnogo sredstava koja se mogu koristiti npr. hladni vosak ili smole. Ova dodatna sredstva mogu pomoći u prilagođavanju sjaja boje, gustoće boje i sposobnosti boje da prikrije tragove kista (poteza). Uljena boja suši se dulje od drugih slikarskih materijala,
pa slikar može mijenjati boje i položaje figura.

Kada gledamo originalna ulja na platnu, razne osobine uljene boje dopuštaju nam da osjetimo odluke koje je slikar donosio pri rađenju slike izbora umjetnik napravio kako oni primjenjuju boja.

Za gledatelja boja miruje, ali za umjetnika, uljena boja je tekuća ili polu-tekuća i mora potpuno "prianjati" uz sliku.
Djelo prikazuje ljeto kao osobu sazdanu od gomile voća, povrća, lišća, granja i sličnih stvari. Sve su "komponente" ove ličnosti karakteristične za ljetno doba.
Vidljivo je da je ta osoba vedra i vesela, ozarenog je lica, što pokazuje da je slikar temu ne samo potpuno pogodio, nego i izvrsno realizirao, jer se sve idealno uklapa. Svi djelovi zajedno, povezani na savršen način, tvore jedinstvenu cjelinu, te je nemoguće uzeti samo jedan dio ove slike, a da nam on nešto znači.

VEZANI LINKOVI:
Arcimboldo - Zima
Arcimbolo - Proljeće
Arcimboldo - Jesen
Dadaizam
Nadrealizam