ARHIPENKO –ŽENA HODA


180px-Archipenko.jpg
Oleksandr Porfirovič Arhipenko
(Ukrajina, Kijev, 30. ožujaka 1887. – SAD,NewYork, 25. veljače 1964.);
poznati ukrajinski i američki avantgardni umjetnik, kipar i grafički umjetnik.
Ujedno ga se smatra jednim od prvih osnivača likovne discipline kubizma u skulpturi.
U razdoblju između 1902. i 1905. Arhipenko je završio Kijevsku umjetničku školu, nakon čega se profesionalno usavršavao pod okriljem kijevskog umjetnika S. Svjatoslavkog. Godine 1906. zajedno sa ukrajinskim umjetnikom Oleksandrom K. Bogomazovim održao je svoju prvu značajnu likovnu izložbu, nakon čega je održao i nekoliko izložbi u Moskvi.
Arhipenko je za života mnogo putovao po cijeloj Europi i potom SAD-u. Godine 1912. je imao prvu osobnu likovnu izložbu u hagenskom muzeju Folkwang, u Njemačkoj. Sljedeće dvije godine podučavao je umjetnost u Parizu, nakon čega je 1914. preselio u francusku Nicu. Godine 1921. je otvorio svoju osobnu Umjetničku školu u Berlinu.
Godine 1923. Arhipenko je preselio u SAD gdje je prihvatio američko državljanstvo i postao vrlo popularan ukrajinsko-američki umjetnik. Generalno je utjecao vrlo snažno na razvoj moderne umjetnosti, koja je uključivala i modernu američku i europsku arhitekturu i dizajn. Njegova djela su između ostalog obilježena i specifičnom umjetničkom dinamikom.


Archipenko_Woman_Walking_1912.jpgArchipenko_Woman_Walking_glava.jpg

Kao što se može vidjeti na slici Arhipenko se 'igra' sa odnosima mase i prostora . Cijela skulptura je konveksno konkavna. Ima i glatke i hrapave površine . Prostor na gornjem i srednjem dijelu skulpture ulazi u masu . Svaka njegova skulptura je izgrađena na specifičan način i lako bi ih bilo prepoznati . Mislim da je podloga dio skulpture jer po ostalim njegovim skulpturama vidimo povezanost podloge sa skulpturom.

Ova je skulptura nastala 1912 ;materijal je bronza
Na prvi pogled mi to bas ne izgleda kao žena. No kad malo bolje pogledamo uočit ćemo obline koje pri svakom opisu dodatno određuju lik žene. Možda malo neobičan način prikaza ljudskog tijela u pokretu ali uočavam da je prednji dio malo pomaknut naprijed pa bi to označavalo hod.

Ostale skulpture:
0_Page.jpgarchipenko-flattorso-rear.jpgMarta Lukačić 1.f