Arman (rođen 17.11.1928., umro 22.8.2005.) je bio francuski umjetnik. Rođen je u Nici (Francuska) kao Armand Pierre Fernandez. Bio je umjetnik koji nije pribor koristio za izradu skulptura i umjetnina, već je isti tvorio umjetninu. Poznat je po rekompozicijama objekata (alata i sl.). Umjetnički poziv vjerojatno je dobio od svojeg oca koji se bavio trgovinom umjetnina i antikviteta te fotografiranjem. Naučio ga je tehniku slikanja ulja na platnu i umjetničko fotografiranje. Umjetničko ime „Arman“ dao si je dolaskom u New York.

arman_umj_foto.jpgArman (umjetnička fotografija)
Djelo; VELIKI BURŽOASKI OTPAD (Large Bourgeois Trash)

Materijal od kojeg je djelo napravljeno je različit. Jedan od opisa djela kaže da je to „akumulacija smeća u staklenoj kutiji“. Dakle kao što je spomenuto, djelo je napravljeno od stakla koje je postavljeno kao kutija na drvenoj podlozi u koju je umjetnik poslagao razne predmete tj. otpade iz kućanstva. Dimenzije skulpture su 67.3cm x 43.7cm x 9.8 cm. Napravljena je 1959. godine (tu se javljaju nedoumice između 1960. i 1959. zbog različitih izvora). Djelo je danas u New Yorku gdje je i napravljeno i dio je privatne kolekcije Jeanne-Claude i Christo. Ovo je djelo čisti primjer apstraktne umjetnosti i njime je umjetnik vjerojatno htio probuditi u ljudima osjećaj ekonomičnosti i ekološke osvještenosti jer djelo prikazuje otpad koji je čovjek napravio.

arman_skulp.jpg Large Bourgeois Trash


DETALJ DJELA:

Odabrao sam baš ovaj detalj navedenog djela jer mi materijal (staklo) odudara od ostatka skulpture i jer pokazuje da je djelo napravljeno od zbilja najrazličitijih materijala, od opušaka i novina (papir), pa platnenih krpa, do metalnih konzervi i stakla koje mi je zapelo za oko u ovoj skulpturi. Sav materijal utrošen u skulpturu znaju samo pravi znalci i sam umjetnik, a ja sam svojim riječima dočarao neobičnost ovog djela kakvo se ne vidi na svakom koraku.

arman_detalj.jpg Stakleni detalj skulptureLinkovi;
http://en.wikipedia.org/wiki/Arman
http://hdl.library.upenn.edu/1017.1/97060019