August Renoir: Le Moulin de la Galette

Pierre-Auguste Renoir (Limoges, 25. veljače 1841. - Cagnes, 17. prosinca 1919.), francuski slikar

Jedan od najistaknutijih predstavnika impresionizma. Isprva je pod utjecajem realizma, ali 70-ih godina razvio je vlastiti izraz, karakterističan po svjetloružičastim oker i modrim tonovima, te se priključuje impresionistima. Slikao je život Pariza na ulicama i teatru i pučkim zabavištima. Česti su motivi kupačica, ženskih i dječjih glava. U čulnom i nagonskom zanosu za ljepote viđenog svijeta slikao je sve do duboke starosti. Kada mu je reuma ukočila prste slikao je kistom vezanim za šaku. Ostavio je vrlo veliki broj radova. Bavio se i litografijom i bakropisom, a posljednjih godina života i kiparstvom.renoir.moulin-galette.jpg PARenoir.jpgexternal image moz-screenshot-1.png
Bal du Moulin de la Galette (obično znati kao Le Moulin de la Galette) je 1876. naslikao francuski umjetnik Pierre-Auguste Renoir. Čuva se u Musée d'Orsay u Parizu i jedan je od najslavnijih remek-djela impresionizma. Slika prikazuje tipičnu nedjelju popodne na Moulin de la Galette u okrugu Montmartre u Parizu. U kasnom 19. stoljeću, radna klasa Parižana bi se obukla u odjela i haljine i provodili vrijeme tamo plesajući, pijući i jedući galettes na večeri.
Kao i druga djela ranog Renoirovog života, Bal du Moulin de la Galette tipično impresionistički prikazuje snimku stvarnog života. To pokazuje bogatstvo oblika, fluidnost kista, te titranje svjetla.
Od 1879. do 1894. slika je u zbirci francuskog slikara Gustavea Caillebottea. Kad je umro, slika postaje vlasništvo Republike Francuske. Od 1896-1929 slika je u Musée du Luxembourg u Parizu. Od 1929 slika je u Musée du Louvre, a 1986 prebačena je u Musée d'Orsay.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bal_du_moulin_de_la_Galette
http://en.wikipedia.org/wiki/Pierre-Auguste_Renoir


Domagoj Vidović, Viktor Zagorec, 1.f