Giovanni BelliniGiovanni (Giambellino) Bellini, talijanski slikar rođen u Veneciji oko 1430. Sin je Jacopa Bellinija jednog od posljednjih predstavnika stare vencijanske škole.
Bellinijevo slikarsko djelovanje možemo podijeliti na 4 perioda:


- 1460. do 1470. – slika veći broj bogorodica i izražava smisao za pejzaž. Osjeća se utjecaj Gentilea da Fabriano i Mantegne.
- 1470. do 1480. – prevladava utjecaj Antonella da Messina od kojeg je poprimio građenje prostora bojom. U radove započinje unositi osječaj za tjelesnost i monumentalnost kompozicije.
- 1480. do 1490. je doba zrelosti i izraženog osobnog stila i nastanka velikih kompozicija.
- 1490. do 1516. – njegova kasna djela su puna suptilne poetičnosti, te su izražene bojom. Ostaje prvak venecijanskog slikarstva zajedno sa svojim učenicima (Giorgione, Tiziano i Palmo Vecchi).

Bellini je nosilac slikarske rensanse u Veneciji. Ostvario je vencijaski pejzaž s 'prozračnim' prostorima. Naturalistička obrada, igra svjetla i sjene i monumentalna mirnoća pejzaža su glavne oznake njegovih kompozicija.
Najopširniji je opus slika sakralnog karaktera. Ali i kod tih kompozicija i figuralnih prikaza je ponekad dominantan pejzaž ili poneki sasvim portretno zahvaćen lik.
U tim se slikama ističe iskrenost neposrednog doživljaja bolje nego kod ikojeg drugog vencijanskog slikara.
Iz njegovih nekoliko Pieta dolazi do izraza kasnogotičkoh duha i ekspresivnosti Mantegne i Donatella, a takva je naročito Pieta iz Brere. Crtež i modelacije su pune intenziteta, a boje su hladne i tamne.
Iako je imao mnogo slika sakralnog (vjerskog) karaktera, također je imao i nekolicinu profanih djela, tj. necrkvenih ili svjetovnih djela.
Bellini je bio nesvijesni revolucionar. Tvrdoću linije je nadomiještao čistom i dubokom bojom iz koje je prodirala svjetlost i dočarana je topla atmosfera. Jedan je od prvih umjetnika kod kojeg je boja postala glavno sredstvo izražavanja.
Slikanje uljem je usavršio do najvišeg stupnja.
Jedan je od najznačajnijih vencijanskih slikara koji je uveo velike promjene u vencijanskome slikarstvu.
Preminuo je 1516. godine.


PIETA

GBelliniPieta.jpg
Giovanni Bellini: Pieta, 1460., Pinacoteca di Brera, Milano, Italija


TEHNIKA: Slika je naslikana u tehnici tempera na drvu koja je u to vrijeme bila prevladavajuća slikarska tehnika pored al fresco slikarstva.
U slijedećim desetljećima počinje se koristiti tehnika slikanja uljnim bojama na drvu i platnu, a upravo je Bellini bio jedan od pionira nove tehnike.

TEMA: Sakralna tema oplakivanja umrlog Isusa Krista od njegove majke Marije i Josipa iz Arimateje česta je inspiracija umjetnicima svih razdoblja, a osobito renesanse.
Pieta je s pravom smatrana jednom od najdirljivijih slika u povijesti umjetnosti. Likovi na slici grupirani su u prednji plan naspram prostranog pejsaža koji se tek malko nazire u pozadini. Tiha promjena emocija na licima likova odražava se u vješto prikazanom stanju ruku. Pejsaž iza njih djeluje hlando i isijava sivilo te time naglašava bol cijelog događaja.

pieta_detalj.jpg

Iako je motiv slike klasično religijski, ono što najviše dira promatrača jest upravo ljudska dimenzija osjećaja ljubavi i boli iskazane na licu i u pogledu Isusove majke Marije koja se nježno privija uz svog mrtvog sina.IZVORI:
http://arsgratia.blogspot.com/2007/11/pieta-by-bellini.html
http://enciklopedija.lzmk.hr/clanak.aspx?id=3918

http://www.abcgallery.com/B/bellini/bellini13.html
http://infoz.ffzg.hr/msp/I_razred/f-vj-av-1a.htm

Enciklopedija Likovnih Umjetnosti - Giovanni Bellini