Sandro Botticelli: ROĐENJE VENERE

Botticelli%20Self%20P%201476%20BR.jpg
PODACI O AUTORU:

Sandro Botticelli, pravim imenom, Alessandro di Mariano Filipepi, rođen je 1445, godine u Firenci, u skromnoj radničkoj obitelji., gdje je i umro 1510.
Pretpostavlja se da je u ranoj mladenačkoj dobi radio kao zlatar pripravnik.
Momenti značajni za njegov umjetnički razvoj bili su poznavanje rada slikara Filipa Lippia, kipara braće Pollaiuolo, pripravnički rad kod Andree del Verrocchia, i kasnije Andree del Pollaiola.
1470. otvara vlastitu radionicu i ubrzo dobiva posao za Lorenza de Medicia.
Na poziv Pape Siksta IV u Rimu je izradio freske u Sikstinskoj kapeli.
Također je ilustrirao je Danteovu Božanstvenu komediju.
Kao i mnogi umjetnici tog vremena i prostora bio je pobornik neoplatonističke filozofije koja se njegovala u umjetničkom krugu mecene Lorenza il Magnifica (Veličanstvenog). Karakteristike najpoznatijeg, lepršavog perioda njegove umjetnosti su mitološki i alegorijski prikazi iz antike. Likovi su idealizirani, naročito gracilne, lijepe djevojke, prikazane u nestvarnom pejzažu, bez realnog izvora svjetla.
(Alegorija proljeća, Rođenje Venere). U kasnijem razdoblju vraća se sakralnim temama, asketskim likovima i tamnom koloritu (Madone).
Za života nije stekao svjetsku slavu, izuzme li se poziv da sa nekolicinom znamenitih umjetnika oslika zidove Sikstinske kapele, no u povijesti umjetnosti zauzima mjesto istaknutog vizionara koji je navijestio duh visoke renesanse. Za obitelj Medici naslikao je brojne portrete, no ipak njegova rana djela su većinom religijskih motiva.

SandroBotticelli-The-Birth-of-Venus-1490.jpg
birth_of_venus_detail.jpgThe_Birth_of_Venus_detail-2.jpg
VRIJEME NASTANKA DJELA: između 1485 i 1486
MJESTO NASTANKA DJELA: Firenca
DIMENZIJE: 172.5 x 278.5 cm
TEHNIKA KOJOJM JE DIJELO NASLIKANO: tempera na platnu
DANAS SE NALAZI U: “Galleria degli Uffizi” u Firenci


TEMA DJELA:

Uprkos svom nazivu, slika ne prikazuje rođenje božice Venere nego njezin dolazak na zemlju, što se, prema mitu, dogodilo na otoku Kitera.
Kompozicija slike je ispunjena u smislu blagog ali kontinuiranog pokreta. S lijeva, dva savršeno isprepletena lika koji prikazuju vjetar – Zefir i Aura – dahom otpuhuju božicu prema obali, gdje je jedna od Tri Gracije čeka kako bi je zaogrnula izvezenim plaštom.
Boticellijeva naga Venera, poput Masacciove Eve, je inspirirana rimskom mramornom skulpturom Venera Medici iz 1. stoljeća. Za razliku od Masaccia, Boticellijeva Venera je elegantno izdužena, kao da je ošamućena, netom probuđena i bunovna. Venera pluta na ogromnoj školjci dok joj vjetar (muškarac) i lahor (žena) lagano pušu tjerajući je prema obali. S desna je žena, vjerojatno personifikacija Proljeća, koja juri da prekrije njenu nagost laganim ružičastim ogrtačem. Kao božica ljubavi i plodnosti, Venera je prigodno okružena cvijećem. Njena lepršava i valovita kosa ima odjek u gracioznim krivuljama haljina i prozirnih valova koji su uokvireni jasnim linijama, što je prepoznatljiva karakteristika Boticellijeva slikarstva.Izvori:
http://www.botticellibirthofvenus.com/
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sandro_Botticelli
http://www.dekor-magazin.com/umjetnost/slikarstvo/82-botticelli.html
http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/botticelli/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Birth_of_Venus_(Botticelli)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ro%C4%91enje_Venere_(Botticelli)