Camille Pissarro:

Boulevard Montmartre,

(jutro 1897.)Podaci o autoru:

Camille Pissaro (1830. - 1903. g.) djelovao je kao umjetnik za vrijeme impresionizma, a danas ga pamtimo kao jednog od najvećih umjetnika tog vremena. Kao slikar se najčešće koristio temperom te su karakteristike njegovih djela jake, žive i čiste boje. Zanimajući se za pravila kompozicije, počeo je koristiti tehniku minijaturnih točkica kako bi prikazao trodiomenzionalni prostor, a ta tehnika leži u samoj srži poentilizma i divizionizma. Među ostalim umjetnicima tog vremena uživao je veliko poštovanje, te je sam Cézanne za njega rekao: "On je čovjek od kojega treba tražiti savjet: pomalo je poput Boga."


fullPortrait1.jpg
Camille Pissarro

Reprodukcija zadanog djela:


.jpg

mjesto nastanka:


Hotel de Russie u Parizu,

križanje Boulevard des Italiens i Roe Drouta


vrijeme nastanka:

jutro, veljača, 1987.g.


trenutna lokacija:

Hermitage muzej u St. Petersburgu


Tehnika i tehnologija djela:

Camille Pissarro kod većine svojih umjetničkih djela kao sredstvo slikanja koristi temperu. Karakteristike tempere su gustoća, jednolikost te manjak sjaja. Uporabom tempere možemo dobiti bolje kontraste, no pomalo se gubi na prozračnosti slike, te dojmu trodimenzionalnosti.

Umjetnik je za podlogu koristio slikarsko platno što zaključujemo po tome jer na slici ne vidimo prijelaze namaza kista po hrapavim „izbočenim“ dijelovima papira što bi rezultiralo jasnijim linijama. Linije su na ovom djelu dosta nejasne, vodenaste te cjelinu čine tek s ostalim površinama.

Boje su na slici dosta monotone, te prevladavaju nijanse smeđe boje. Jedini manji kontrast je između blage svjetlosti koja dolazi izdaleka i tamnih zgrada. Sve boje zajedno odaju neki dojam uljuljkanosti, harmonije, granice između sna i jave, polumraka.

Persprektiva na ovoj slici je pomalo neobična jer je pogled sa neke izvisine prema dolje, no ne možemo ga nikako smjestiti u ptičju perspektivu. Mogli bismo reći da se na ovoj slici prepliće više perspektiva.

Kompozicija slike je pravilna. Gledajući u sliku imamo dojam da se sve koncentrično širi i povećava iz točke na dnu ceste pa prema nama.


Detalj sa djela:
Ako detaljnije zagledamo u neki predmet ili osobu sa slike primjećujemo da su naslikani pomoću gomile sićušnih točkica. Ta se tehnika zove poentilizam. Autor nije kistom razamazivao boju, već je točkao sitne točkice koje su kasnije dale smislenu cjelinu. Tehnikom poentilizma pokušava se naglasiti trodimenzionalnost.Tema djela:

Tema je pejsažna. Prikazana je avenija pariškog grada Montmartrea (engleski: Monmartre) za vrijeme jednog običnog, pomalo sivog zimskog jutra. Možda bismo mogli dobiti dojam da je cijela avenija još uvijek uspavana, a razbuđuje nas samo dojam istaknute svjetlosti koju dobivamo korištenjem svijetlih boja. Odabirom ove teme, skrenuo nam je pozornost na jedan posve običan trenutak koji većina nas vjerovatno nikad ne bi primjetila. Grad promatramo sa visine (iz hotelske sobe), a ljudi nam se čine posebno mali dok zgrade, svojom veličinom predstavljaju svojstven kontrast.


Izvori:

http://www.artchive.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Camille_Pissarro

http://enciklopedija.lzmk.hr/