Christo i Jeanne-Claude

external image Christo_and_Jeanne-Claude.jpg
Christo je rođen 13.6. 1935. u Bugarskoj. Njegov otac je bio znanstvenik, a majka secretarica u Akademiji likovnih umjetnosti u Sofiji. Profesori su ga već od rane dobi promatrali i uočili veliki talent. Studirao je na Akademiji od 1953. do 1956., a zatim otišao u Prag to 1957, kada je pobjegao u Beč. 1958. je otišao u Pariz, i tada izgubio državljanstvo. Preživljavao je crtajući portrete. On je to smatrao nedostojnim, kao prostituciju, te se potpisivao prezimenom Javacheff, dok su mu ranija djela potpisivana kao Christo.

Jeanne-Claude je rođena isti dan kao i Christo, u Maroku. Umrla je 28. 11. 2009. Otac joj je bio francuski vojnik. Majka se rastala od njega ubrzo nakon poroda, i preudala još tri puta. Jeanne-Claude je 1952. dobila maturu iz Latinskog i filozofije od Sveučilišta u Tunisu. Za vrijeme drugog svjetskog raza živjela je s očevom obitelji dok joj je majka bila u ratu. 1946. se udala. S obitelji je živjela u Bernu od 1948. do 1951., a zatim u Tunisu od 1952. do 1957., kada se vratila u Pariz. Postala je umjetnica iz ljubavi prema Christu, i tvrdi "da je on zubar, i ja bi bila".

Christo i Jeanne-Claude su se upoznali 1958. u Parizu. Jeanne-Claudeini roditelji nisu podržavali njihov brak te su se otuđili od kćeri. Da ne bi bunili publiku, Christo i Jeanne-Claude koristili su samo ime Christo, iako je većina djela zajednički rad, a tek nekolicina samo Christo. 1994. su počeli koristit oba imena. Letjeli su u različitim vionima, tako da, ako se jedan sruši, drugi može nastaviti rad. Iako su njihova djela ljepa, i zbog svoje veličine izazivaju čuđenje, oni tvrde da njihova djela nemaju nikakvo dublje značenje, već da su to samo tvorevine umjetnosti, sreće i ljepote.

Omotani Reichstag
external image wrapped_reichstag.jpg

Christo i Jeanne-Claude su nakon projekta "Suncobrani" odlučili umotati Reichstag. Reichstag je zgrada u Berlinu u kojoj se nalazai sjedište njemačkog parlamenta. Građena je od 1884. do 1894. godine, prema projektu frankfurtskog arhitekta Paula Wallota. Godine 1933. teško je stradala u požaru te je bila izvan upotrebe. Reichstag je također bio središte Svetog Rimskog Carstva, Sjeverne Njemačke Konfederacije i Trećeg Reicha do 1945. Nakon ujedinjenja Njemačke, Reichstag je ponovno postala središtem njemačkog parlamenta, a obnovljena je 1999. pod vodstvom arhitekta Normana Fostera. Nova staklena kupola primjer je suvremene arhitekture i jedna od najvećih znamenitosti u Berlinu.

Uz potporu predsjednice Parlamenta, Rite Süssmuth
, Christo i Jeanne-Claude su naporno radili da bi uvjerili članove Parlamenta da im odobre projekt. Idući od ureda do ureda, napisali su pisma svakom od 622 delegata i obavili bezbroj telefonskih poziva i pregovora. 25. 2. 1995. nakon 70 minuta rasprave u Saboru projekt je odobren. Bilo je potrebno više od 100.000 metara kvadratnih vatrootporne tkanine polipropilena, pokrivene slojem aluminija i 15 kilometara konopa. Omatanje je započelo 17. 6. 1995., a bilo je gotovo 24. 6.1995. Spektakl je vidjelo pet milijuna posjetitelja prije nego li je otkrivanje počelo 7. 7. 1995.
Linkovi:


http://en.wikipedia.org/wiki/Christo_and_Jeanne-Claude

http://hr.wikipedia.org/wiki/Reichstag

http://en.wikipedia.org/wiki/Reichstag_building