Claude Monet: Impresija
200px-Claude_Monet_1899_Nadar[1].jpgOscar-Claude Monet (Pariz, 14.. Studenog 1840. - Giverny, 5.. Prosinca 1926.) Je najdosljedniji francuski slikar impresionizma. U svojoj petoj godini sa obitelji SELI iz Pariza u Le Havre gdje je i naučio slikati. Slikao je portrete svoje obitelji i lokalnih prizora te portrete stanovnika La Havrea. Kao Mladić, Monet je susreo Eugenea Boudina (1824-98). Boudin je slikao na otvorenom i nagovarao Moneta Čini se da isto. Monet je uživao u tom iskustvu i shvatio da želi biti Umjetnik. Godine 1859. otišao je studirati u Pariz gdje se susreo sa Camilleom Pissaroom (1830-1903) i ostalim umjetnicima s kojima se sprijateljio.Monetu i njegovim prijateljima nisu se dopadale slike prikazane na Salonu, Godišnjoj slikarskoj izložbi u Francuskoj. Tako je 1874. sa skupinom od 29 drugih umjetnika postavio njihovu vlastitu izložbu. Mnoge slike bila su malena platna naslikana na otvorenom. Umjetnici su koristili slobodne pokrete kistom i mnogo grudica Čiste boje - obilježja onoga što danas nazivamo impresionističkim stilom. Isprva su ljudi mislili da te slike izgledaju nedovršeno, No danas pripadaju najpoznatijim slikama na svijetu. Po njegovoj slici "Utisak", Odnosno prema francuskom nazivu izvornika"Impression, soleil levant", Je i čitav pravac, impresionizam, dobio ime. Pored"Impresije "ili"Zalaska sunca", Naslikao je i"Rađanje sunca". Monet je u početku slikao figuralne slike (krajobraze sa 2 do 3 Lika), kasnije i prave krajobraze. Znao je Isti motiv slikati više puta, čineći cijele serije, primjerice" Pročelja Rouenske katedrale ". Godine 1883. Monet je preselio u Giverny na sjeverozapadu Francuske. Oko svoje kuće uredio je prekrasan vrt i izgradio ribnjak u koji je posadio lopoče. Sljedećih 25 godina taj vrt bio je njegova omiljena slikarska tema i ribnjak s lopočima uvijek je iznova slikao. Bio je očaran bojama tih cvjetova, svjetlosnim efektima na njegovu lišću i odrazima u vodi ribnjaka. Mnoge slike lopoča žuč su goleme pa je Monet izgradio specijalan atelje u kojemu je radio.


IMPRESIJA, Izlazak SUNCA
780px-Claude_Monet%2C_Impression%2C_soleil_levant%2C_1872[1].jpg
detalj.JPG
detalj.JPG

Voda i nebo se gotovo stapaju čineći nestalnu plavičastu sumaglicu. Čamci su naglašeni i izvučeni u prednji plan, slikani slobodnim potezom tamno plave boje izranjajući iz Jutarnje magle.U gornjem djelu ružičasti tonovi boje neba, manji Đelić površine obojen jarkim crvenkastim tonovima. Nema oštrih obrisa zgrada, dimnjaka, brodova. Potezi su raznorodni i pokretni. Prostor se ne razvija u dubinu već u širinu. U kompoziciji na prvom mjestu su obale, grupe drveća ...
Detalj je motiv sunca koji dominira na tmurnom nebu, tj. ono svijetlo koje emitira na moru pokraj male ribarice u Francuskoj luci Le Haire. Monet manipulira ljudskim pogledom Kad je riječ o intenzitetu sunčevog svjetla na tmurnom nebu.

Slika je nastala 1872. godine, Prikaz francusku luku Le Havre, koriste se labavi potezi kostom koji ne definiraju predmet nego samo upućuju na njega. Tehnika kojom je slika napravljena je ulje na platnu, dimenzije slike su 48 cm x 63 cm. Slika je bila ukradena iz muzeja Marmottan Monet 1985., I vraćena 1990. godine. Od 1991. ponovno je izložena u muzeju.Linkovi:
http://www.artchive.com/ftp_site.htm

http://hr.wikipedia.org/wiki/Claude_Monet
http://en.wikipedia.org/wiki/Impression, _Sunrise