Donatello: Gattamelata
Donatello
1386. godine u Firenci je rođen Donato di Niccolo di Betto Bardi, zvan Donatello, po mnogima glavni obnovitelj kiparstva u humanizmu i renesansi.
Donatello je s 18 godina počeo raditi u ateljeu poznatog talijanskog kipara Lorenza Ghibertija, prilikom završavanja firentinske Krstionice. Međutim, od 1410., njegov inventivan i osobit stil se nameće onom svog učitelja, kao i ostalih suvremenika.

Prijatelj slikara i Brunelleschija, on s njima dijeli isti interes: onaj realističnoga prikazivanja prostora i ljudskog tijela. U kiparevim reljefima, posebno se očitava njegovo vladanje perspektivom (sv. Juraj, Herodova gozba).

Zanesen antičkom kulturom, Donatello više puta odlazi u Rim, bez sumnje u društvu Brunelleschija. Susret s rimskim djelima je odlučujući za umjetnika, koji svojim Davidom, prvim nagim kipom izlivenim u bronci nakon antičkih vremena, i konjaničkim spomenikom Gattamelata u Padovi, nastavlja tradiciju drevnih predaka.

Donatello je do svoje smrti (1466., Firenca) izradio mnogo skulptura, reljefa i aktova kao što su: proroci Giottovog zvonika, sv. Marko i sv. Juraj u nišama Or San Michele, reljef Herodova gozba, akt Brončani David, kameno portretno poprsje Nicollo da Uzzana, Navještenje, Gattamelata, itd., a poznato je i da su ga 1443. u Padovi unajmili da izradi raspelo i uredi baziliku sv. Antuna Padovanskog.


Gattamelata

Gattamelata[1].jpg
1443. Donatello odlazi u Padovu gdje izrađuje posmrtni konjanički kip mletačkog kondotijera Erasma di Narnija, zvanog Gattamelata.
Ovaj se spomenik smatra Donatellovim životnim djelom.

Spomenik je izrađen od bronce na mramornom podnožju i visok je 340 cm. Izazov bronce je ponajprije tehničke prirode, jer je Donatello odlučio izliti kip iz jednog komada.

Ovo je također i estetski izazov, jer umjetnik uspijeva ujediniti antički uzor (konjanički kip Marka Aurelija kojeg je vidio tijekom jednog od svojih posjeta Rimu) i suvremenost: najveći kondotijer Italije jaše na način XV. stoljeća i odjeven u suvremenu odjeću.
Osim toga, Donatello uspijeva oživjeti veličinu i snagu lika i istovremeno ostvariti dinamičan pokret, jer su glava konja i ona konjanika postavljene u dva različita plana.

Skulptura se nalazi na Piazza del Santo u Padovi.

Odabrani detalj


external image 9200-equestrian-statue-of-gattamelata-donatello.jpg

Odabrani detalj prikazuje glavu mletačkog kondotijera Erasma di Narnija - Gattamelate.

Izvori:
Enciklopedija likovnih umjetnosti, sv.2, Zagreb, 1962.
Povijest umjetnosti: Larousse, Zagreb, 2003.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Donatello