Dušan Džamonja

external image DusanDzamonja_141003_Pixsell_cbV.jpg

Dušan Džamonja je hrvatski kipar i autor arhitektonskih projekata za muzeje, spomenike, galerije, nebodere i džamije.
Rođen je u Strumci (Makedonija) 31. siječnja 1928., a umro je u Zagrebu 14. siječnja 2009. Svoj život kao umjetnik počeo je 1945. kada se upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Beograd dolazi 1954., kada je u Galeriji ULUS imao svoju prvu veliku izložbu. Za njegovu karijeru je bio posebno bitan nastup na XXX. Venecijanskom bijenalu 1960. kada je bio nominiran za Grand Prix bijenala te je time skrenuo na sebe pozornost međunarodne kritike. Godine 1970. počinje gradnju kuće u Vrsaru koju je i sam dizajnirao. Godine 1977. dobiva Rembrantovu nagradu u Bazelu iz Geteove fondacije, a 1987. se seli u Bruxelles gdje osniva atelje.

Džamonjinovi radovi prikazuju tendenciju prema tehničkim i obrazovnim eksperimentima, smanjujući formu do dinamičnih i intenzivnih oblika simboličnog značenja. Ovaj pristup je doveo do korištenja novih materijala u svojim djelima kao što je čelik ili staklo. Osim tih materijala razvio je i specifičan izraz u tehnici spoja čavla i spaljenog drva.

Jedna od najpoznatijih njegovih skulptura je Spomenik revoluciji u Podgariću, Moslavina. Ova skulptura je igrađena 1967. od armiranog betona i aluminija.


external image 6701305.jpg

Njegove skulpture su izložene na Place de Vendome u Parizu, Praca de Commercio u Lisabonu, ispred Palače pravde u Bruxellesu i u Londonskom Regent´s Parku. U Hrvatskoj njegove skulpture se mogu naći u Rijeci, ispred Studentskog centra u Zagrebu i na mnogim drugim mjestima.

Skulptura u Rijeci:
external image 250px-Dusan_Dzamonja_Rijeka0807.jpg
Skulptura u Zagrebu:
external image 180px-D%C5%BEamonja_Jelen.jpg