Edouard Manet : Frulaš


O slikaru:


Édouard Manet,francuski slikar i grafičar. Proslavio se slikama "Olimpija" i "Doručak u travi", koje su nakon prvog izlaganja u javnosti početkom druge polovice 19. stoljeća svojim temama i kompozicijom izazvale kulturni skandal. Početkom sedamdesetih godina Manet pada pod utjecaj impresionista, pa najveću pozornost pridaje svjetlosnim i atmosferskim efektima i slika bojama spektra ono što mu je pred očima. Ujak ga je od malena vodio u Louvre, te ohrabrio da se počne baviti slikarstvom. Nakon što nije prošao na ispitu za mornaricu, bio je učenik akademskog slikara Thomasa Couturea. Kopirao je djela velikih majstora u Louvreu, a na putovanjima kroz Njemačku, Italiju i Nizozemsku na njega su utjecali nizozemski slikar Frans Hals i španjolski Diego Velazquez i Francisco Goya . Najviše je slikao teme koje su tada bile prisutne u realizmu, a to su bili prosjaci, pjevači, cigani, ljudi u kafićima i sl.
MANET - REVOLUCIJA OBOJENIH PLOHA


external image file: FRULAŠ


Naslikana 3 godine nakon Doručka, ova slika ima vrlo malo modeliranja, jedva nešto sjena i nimalo dubine. Lik djeluje volumski samo zato što obrisi podastiru oblike u realističnom skraćenju. Inače Manet izbjegava sve načine pretvaranja ravne površine u prostor slike, što je praksa još od Giottova vremena. Nerazlučena svijetlosiva pozadina izgleda nam jednako blizu i podjednako čvrsta kao i lik. Kada bi frulaš iskoračio iz slike, ostavio bi rupu poput izrezane šablone.
Edouardova slika frulaš slikana je na platnu. Manet je koristio impresionističke tehnike i vrste mekih, zamagljenih poteza kista, bez izraženih, definiranih linija. No oštrinu slike je izrazio igrom kontrastnih boja i sjena. To je vrsta paradoksa koju možemo čuti u zvuku flaute. Na slici nije niti jedan detalj posebno istaknut, izgleda kao da je sve rađeno u jednom potezu. Najviše je istaknuta frula. Izgleda kao da se iz frule šire sve te boje, tamne boje koje su istaknute na slici. Frula se zove fifa a čovjek koji je svira zove se fifer a dolazi od njemačke riječi Pfeife koja znači cijevi.


manet.fifre-2.jpgexternal image file:

Young Flautist, or The Fifer, Musee D Orsay, 1866.IZVORI : - wikipedia
- povijest umjetnostiIvan Biškup

Hrvoje Pavić