Gustave Caillebotte: Pariz, kišni dan

(Paris Street, Rainy Day), 1877.

140px-Gustave_Caillebotte_photo_c1878.jpg
Gustave Caillebotte, oko 30 godina starosti
Gustave Caillebotte (19. kolovoz 1848. - 21. veljača 1894.) bio je francuski slikar, član i začetnik skupine umjetnika zvanih - impresionisti. Caillebotte je slikao svoja djela puno realističnije od ostalih, a zanimljivo je da se u početku zanimao za fotografiju. Bio je i pravnik (dozvolu je dobio 1870. godine), a slikanju se posvećuje tek po povratku iz francusko-pruskog rata. Rođen je u imućnoj obitelji, pa nakon očeve i majčine smrti (zbog količine novca koji je naslijedio) može slikati bez pritiska o količini djela koja će prodati. Taj novac mu je također omogućio da potpomogne izložbe impresionista i da pomogne svojim kolegama umjetnicima i prijateljima (uključujući Claudea Moneta, Augusta Renoira i Camilla Pissarra između ostalih) kupujući njihove radove. Njegovo imovinsko stanje također mu je omogućilo da se bavi raznim hobijima od kojih je zanimljivo npr. tiskanje poštanskih maraka. Najpoznatiji je zbog svojih slika urbanog Pariza (slike 1.1, 1.2, 1.3, no u ovoj temi se konkrentno bavimo slikom 1.1)Gustave_Caillebotte_-_La_Place_de_l'Europe,_temps_de_pluie.jpg
slika 1.1 - La Place de l'Europe, temps de pluie, 1877 (Pariz, kišni dan)


G._Caillebotte_-_Le_pont_de_l'Europe.jpg
slika 1.2 - Le pont de l'Europe, 1876

G._Caillebotte_-_Jeune_homme_à_la_fenêtre.jpg
slika 1.3 - Jeune homme à la fenêtre, 1875Pariz, kišni dan (Paris Street, Rainy Day), 1877.Gustave_Caillebotte_-_La_Place_de_l'Europe,_temps_de_pluie.jpg


Slika iznad je, kao što ste mogli zaključiti, reprodukcija Caillebottove slike Pariz, kišni dan, a ispod se nalazi uvećani detalj sa reprodukcije. Ispod također možete pronaći dodatne informacije o djelu.

isječak.jpg

Naravno, i običnom čovjeku, koji možda i ne poznaje umjetnost, je jasno kako gornji isječak ne pripada cjelokupnoj reprodukciji nekoliko redaka iznad. Ovaj smo isječak (zbog veće kvalitete) iskoristili kako bi dočarali posebnost ove Caillebotteove slike. On je za ovu sliku odabrao križanje dvaju ulica, izmjenjujući veličine zgrada i udaljenosti među njima kako bi stvorio širokokutni pogled i tako dočarao koliko je Pariz, kao glavni grad, moderan (meni je osobno ovo vrlo zanimljiv izbor, a perspektiva u neku ruku podsjeća i na panorame). No, ova slika ima još mnogo posebnosti, i diskusije koje bi mogle nastati na temu perspektive, tematike ili pak dojmova koji iz njih proizlaze su nebrojene. Nadam se da je ovaj isječak barem pridonjeo stjecanju nekakvog dojma o djelu.

Dodatne informacije o djelu:

Djelo je nastalo 1877. godine na Institutu za umjetnost u Chicagu. Dimenzije su poveće (i hvale vrijedne) 212 cm × 276 cm. Tehnika je ulje na platnu, a tema kišna pariška ulica. U lijevom donjem kutu primjetan je autorov potpis.Izvori:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gustave_Caillebotte (informacije sa stranice su uglavnom slobodni prijevod)
http://www.artcyclopedia.com/masterscans/l49.html
http://www.google.com
To su uglavnom svi izvori što se tiče informacija. Slikovni materijali su dobavljeni iz različitih izvora.