HENRI MATISSE
Henri Matisse
(francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater)

matisse.jpgFrancuski slikar, grafičar, kipar i dekorater Henri Matisse rođen je 31. prosinca 1869. u Le Cateauu Cambresisu. Umro je 3. studenoga 1954. u Nici.

S 22 godine napustio je pravnu karijeru i došao u Pariz učiti slikarstvo u ateljeu Gustava Moreauoa u čijoj se radionici okupila gotovo većina tadašnjih mladih slikara koji su poslije činili pokret fovizma.
photom2.jpg
Uz Matissea, bili su tu Derain, Vlaminck, Braque, Dufy i mnogi drugi. Taj naraštaj slijedio je prije svega instinkt. Od impresionističkog luminizma putovalo se u područje čistog kolorita. Nastup mladih slikara izazvao je negodovanje i šire publike i kritičara. Dočekivali su ih s porugom kao što su bili dočekivani svi novatori francuske umjetnosti.

Svjetski ugled Matisse stječe u Njemačkoj i Americi, a osobito u Rusiji. U kasnijim djelima sve se više usredotočuje na mrtve prirode te aranžirano cvijeće i voće. Majstora boje povremeno su privlačili radovi u plastici, litografije i keramika. Matisse je nastavio tradiciju velikog francuskog slikarstva u novoj, suvremenijoj varijanti. I francuska slikarska mladež i stranci koji su hrlili u Pariz, u tu slikarsku Meku, bili su oduševljeni njegovim mislima.

Fovizam

external image henri_matisse%20vase%20of%20Sunflowers.jpgNa jesenskom salonu na kojem su izlagali 1905. kritičar Louis Vauxcelles primjećujući i jednu donatelovsku skulpturu sred divljih kolorističkih slika, uzviknuo je: Donatelo sred divljih zvijeri. U salonu nezavisnih to ime se zadržalo.

Riječ fovs odnosila se posebice na sjajnu proizvoljnu boju i na izravni rad kista čime su Matisse i njegovi prijatelji eksperimentirali. Fovizaexternal image matisse_the_dance_1910.jpgm je kao pokret trajao samo nekoliko godina. Nakon toga članovi skupine počeli su slijediti i druge pravce. Najznačajnija Matisseova slika toga razdoblja je kompozicija Ples.

Već u tom dijelu dolaze do izražaja bitna svojstva Matisseova opusa, plošni tretman, zatvorene obojene površine bez tonskih prijelaza te izrazit smisao za pokret i krivulju što se postupno preobražava u arabesku. U intimnom interijeru likovi su prikazani s vazama i cvjetnim aranžmanima te bogatom šarenom tapetom koja ih uokviruje.
Utjecaj Matisseova slikarstva na Europu i svjetsko slikarstvo bio je već tih godina golem, a tako je ostalo i do danas.

Linkovi:
Henry Matisse
Fovizam - slideshow


SKULPTURA - LEĐA (reljef)
leda4slike.jpg
The Back Series, s lijeva na desno: The Back I, 1908-09, The Back II, 1913, The Back III 1916, The Back IV, c. 1931


Tematika
Ovi reljefi predstavljaju ženski akt gledano s leđa. Žena stoji sa malo raširenim nogama. Njezina lijeva ruka je podignuta, lakat savijen, tako da joj ruka dira čelo. Desna ruka joj visi uz tijelo, na kasnijim skulpturama i paralelno s repom koji joj visi posred leđa. Skulptura je u prirodnoj veličini, međutim gornju polovica glava i polovice nogu su na kasnijim skulpturama odsječeni od vrha i dna ploče. Cijela ploča je otprilike dimenzije vrata.

Analiza i Tehnika
Niski reljef izveden u bronzi, dimenzija 189,2 x 112,4 x 15,2 cm.Henri_Matisse-399657.jpg
Prva skulptura je dinamična, tijelo žene je savijeno. Ističe se mnoštvo detalja te lako prepoznajemo ljudski oblik. Ploha nije sasvim zaravnjena već se ističu pregibi. Obrisna linija je kontinuirana te slijedi konveksno-konkavne zakrivljenosti tijela. Pozadinska ploha je grubo ili uopće nije oblikovana.
Druga skulptura prikazuje tijelo uspravnije no i dalje dinamično. Ne naglašavaju se detalji, međutim i dalje se na plohi vide pregibi (bridovi) koji ističu zglobove. Obrisna linija i dalje prati zakrivljenosti tijela. Lako raspoznaje ljudsko tijelo. Pozadinska ploha i dalje nije oblikovana.
CRI_211.jpgKod treće skulpture tijelo je postavljeno sasvim okomito što uvelike umanjuje dinamičnost. Detalji se zanemaruju, međutim na leđima se ističe rep (kosa). Obrisna linija je kontinuirana no ne uočavamo konveksno konkavne zakrivljenosti. Pojavljuju se određeni elementi simetrije. Također možemo primjetiti blago oblikovanje pozadinske plohe - oštri bridovi su zaglađeni.
Četvrta skulptura prikazana je statično. Detalji su u potpunosti zanemareni, a plohe u potpunosti zagledene. Obrisna linija je kontinuirana i ravna, bez uočljivih zakrivljenosti. Posred tijela možemo postaviti os simetrije. Takva simetričnost tijela uzrokuje da tijelo djeluje statično i nimalo zanimljivo. Pozadinska ploha je u potpunosti zaglađena. Osvjetljenje i sjena igraju značajnu ulogu u ovom reljefu jer se tijelo polako počinje "stapati" s pozadinom.

Linkovi:
The Back (III), New York Museum
Henri Matisse - Back III
Henri Matisse, Skulptura