Ivan Meštrović
250px-Ivan_Me%C5%A1trovic.jpg
Ivan Meštrović je najpoznatiji i najslavniji hrvatski kipar te jedan od najvećih suvremenih svjetskih umjetnika. Rodio se 15. kolovoza 1883. u Vrpolju kod Županje ali je djetinstvo proveo u Dalmaciji. Preminuo je u South Bendu 16. siječnja 1962., a sahranjen je u Otavicama kod Drniša 24. siječnja. Meštrovićeva remek-djela možete vidjeti u Meštrovićevim galerijama u Splitu i glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu. Između ostalog stvorio je i:
  • bistu Kardinala Alojzija Stepinca u New Yorku
  • ogromna djela "Spomenik nepoznatom vojniku" i "Spomenik zahvalnosti Francuskoj"
  • prekrasan Mauzolej Petru Petroviću Njegošu
  • "Zdenac života" u Zagrebu
  • Povijest Hrvata" (simbol Sveučilišta u Splitu), čijih se nekoliko kopija čuva u Hrvatskoj, dok je izvornik u Beogradu (!), glavnom gradu Srbije. Planirao ju je smjestiti u "Muzej hrvatskih antikviteta" u Splitu. Očekuje se da Srbi vrate taj važan spomenik Hrvatskoj.
Njegove se skulpture mogu vidjeti u Londonu (Tate Gallery), Firenci (Uffizi), Torinu, Rimu, Pragu (Hradčani), Budimpešti, Chicagu (Čikaški Indijanci, Grand Central Park, vidjeti razglednicu iz 1939. i dvije fotografije), South Bendu (Indiana, SAD), Rochesteru (Minnesota, SAD), Baton Rougeu (Lousiana, SAD), itd. Isklesao je i spomenik najznačajnijeg slovačkog pisca Martina Kukučina (Matej Bencur) u Punta Arenasu (Patagonija, Argentina).


Zadano djelo:

200px-Grgur_ninski_statue.jpgZLCA4CFYEKCAZ2Q1XKCA1MFKUACACMTS6GCA2RVE1MCAPVNN80CA9YF3MTCAFS6270CA4ZR3AWCAYQ9VN0CASH70PWCAF6UU9ICAIWTM2QCATVYN18CA1FOAO5CAKYGBRMCA6698FZCAAU0QBACACQOFKS.jpg


Grgur Ninski spada među bolje Meštrovićeve spomenike iako je on ograničen jednim pogledom, profilnim. Ovo je jedan od najboljih predstavnika visokog reljefa u kojem prostor ne utjeće na masu. Njegova kompozicija naglašena je pozom u kojoj se kip nalazi, to jest izgleda kao da ga je kipar zaustavio u njegovu vrhuncu kretanja. Zbog toga je njegova odječa stilizirana, jednostavna sa malo nabora koji još više istiću njegovu veličinu. Ali, malo više detalja vidimo na licu kipa, njegova brada, kosa vjerno prikazana ( kao da vijori na vjetru). Kipar kao da je htio dočarati njegov pokret i uzbuđenost oko čitanja te knjige, a ti osjećaji pomogli su mu oko naglašavanja njegove veličine i važnosti.
Spomenik je postavljen 1929. godina u Splitu. Spomenik je izvorno stajao na splitskom peristilusve do 1954. god. kada je postavljen ispred sjevernih (zlatnih) vrata Dioklecijanove palače.
Tema djela: iz nacionalne povjesti;spomenik

Likovno područje: kiparstvo
djelo je napravljeno od bronce

VACA2V10QZCA9AKU1ICA48UN4BCAFYUUU6CAWVIZZXCA7E6QQXCAJB9QYHCAKIVG3ICAATSU0WCAYKXHSVCAE3C81GCA3KDHIHCA8DHY64CAOJ6ZUGCA66G51ZCAM33O27CA7OG4UNCAQ1K83RCASGT1A0.jpg
Brončani nožni palac spomenika je izlizan zbog lokalnog vjerovanja kako dodir palca u prolazu donosi sreću i ostvarenje želja.http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Me%C5%A1trovi%C4%87

http://enciklopedija.lzmk.hr/
http://hakave.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2176&Itemid=221