Jacopo Bassano



O autoru
Jacopo Bassana (poznat i kao Jacopo da Ponte) je talijanski slikar rođen oko 1510./18. godine, a umro je 1592. godine. Najslavniji je član obitelji umjetnika koja je ime dobila po malom gradu Bassanu, oko 65 kilometara udaljenog od Venecije. Jacopo je cijeli svoj život radio u Bassanu, osim u vremenu 1530-ih kada je vježbao sa Bonifazio Veroneseom u Veneciji. Na njegov rad je utjecaj imao i očev posao koji je bio seoski slikar. Jacopo je zadržao neke dijelove seoskog slikarstva iako je moderni bakropis očit u njegovu radu. Česte teme njegovih radova su biblijske teme. Na njegovim radovima inspiriranim biblijskim temama svakidašnji elementi imaju veću važnost od religijskih. Na taj način je pomogao da se razvije ukus za slike u kojima elementi svagdašnjice imaju veću važnost od religioznih.

Reprodukcija djela Poklonstvo pastira
adoratio3.jpg
Poklonstvo pastira
Jacopova objektivnost i formalna strogost vidljivi su u djelu Poklonstvo pastira. Jacopo poklon pastira interperetira na svoj uobičajeni način, ali s povećanim korištenjem svjetla i boje. Bassano je u djelu jako zainteresiran za boje, npr. žuta boja pastirove košulje u kontrastu smeđe boje krave. U svojem prikazu biblijskog motiva ljude i životinje stavlja u prvi plan, a biblijske u drugi (Isus, Marija, Josip). Jacopo je igrom boja i svjetla istakao majku i dijete dok su druge osobe i životinje tamniji.

Reprodukcija odabranog detalja : Marija i Isus
detaljjpg.JPG
detalj
Umjetnik rođeno dijete, Isusa, prikazuje jednostavno i s manje detalja nego majku, Mariju. Na majčinoj haljini uočavaju se crte nastale kratkim potezima i sjene što daje trodimenzionalan izgled. Jedini detalj koji daje do znanja da je ovo religiozni lik je aurola iznad majčine glave.

Podaci o djelu
  • nastalo 1544./45. godine
  • ulje na platnu
  • dimenzije 139.5 x 219 cm (vodoravno okrenut format)
  • čuva se u Kraljevskoj kolekciji u Windsoru, London, Velika Britanija
  • tema - poklon pastira rođenome Isusu

Linkovi stranica (na engleskome jeziku):
Jacopo Bassono ( webMuseum, Paris)
Jacopo Bassono (Web Gallery of Art)
Jacopo Bassano (Wikipedia)