link: http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://rolfgross.dreamhosters.com/Tuscany-Web/Potormo/Pontormo-Deposition.jpg&imgrefurl=http://rolfgross.dreamhosters.com/Tuscany-Web/Potormo/Jacopo%2520Pontormo.htm&usg=__SMeAJkdfhyi9ug3WrYUgUfZsHvQ=&h=576&w=346&sz=46&hl=hr&start=57&tbnid=_vFR8WlE-208KM:&tbnh=134&tbnw=80&prev=/images%3Fq%3Djacopo%2Bpontormo%26ndsp%3D18%26hl%3Dhr%26sa%3DN%26start%3D54

bolja_verzija.jpeg


Jacopo Pontormo, pravog imena Jacopo Carrucci (Pontormo, kraj Empolija, 24. svibnja 1494. – Firenca, 2. siječnja 1557.) bio je talijanski slikar i istaknuti predstavnik ranoga manirizma. Jedan od inicijatora talijanskog realističnog portreta i smionih, nekonvencionalnih kompozicija osebujna kolorita svjetlijih tonova.


Najpoznatija djela su mu ciklus fresaka "Muke Kristove" i oltarne slike; "Polaganje Krista u grob", te "Vizitacija”. Mnogo Pontormovih djela su ostali u Firenci, u Galeriji Uffizi koja drži njegovu mističnu večeru u Emaus, kao i portrete. Sliku Polaganje Krista u grob naslikao je za oltar crkve sv. Felicije u Firenci, 1525.-1528.god. Koristio je ulje na platnu. Na izrazito koloristički jakoj slici Krist je u sivim tonovima čime se naglašava njegova nedavna smrt. Michelangelov utjecaj je očit u kiparskom oblikovanju Kristova tijela i osobe desno s istaknutim naborima na draperiji, ali svjetlosni efekti plave i ružičaste, te nestvarni prostor u kojemu se nalaze likovi su potpuno novi. U pojačanom su kontrastu tamni okoliš atmosfere s intenzivnim bojama odjeće likova, čime su trodimenzionalno izdvojeni likovi koji nose Krista, a ostvarena je atmosfera panike i nemira.


Iako se obično naziva Skidanje s Križa, ne postoji stvaran križ na slici,bez predmeta, ova je slika neizvjesna kao i prostor u kojem se odvija. Scenu je možda pravilnije zvati Oplakivanje Tijela Kristovog. Iako su dječaci oni koji nose težinu cijelog odraslog čovjeka, jedva se čini da dodiruju tlo; niže lik posebno pažljivo i gotovo nemoguce balansira na svoja prednja dva nožna prsta. Ta dva dječaka ponekad se tumače kao anđeli, noseći Krista na njegov put u Nebo. U ovom slučaju, tema slike će biti više srodna grobu, iako primjetan nedostatak bilo kakve grobnice ometa teoriju, baš kao što nedostatak križa predstavlja problem za tumačenje Skidanja. Konačno, to su također istaknute pozicije Krista i Djevice koje čine jeku onima Michelangelova Pietà u Rimu, iako ovdje u Skidanju majka i sin su odvojeni. Tako uz elemente Oplakivanje i Polaganje u grob, ova slika nosi naznake Pietà. Špekulacija da je bradati lik u pozadini, na desno, autoportret Pontorma kao Josipa. Još jedna jedinstvena osobina ovog posebnog djela Skidanje je prazan prostor koji sugerira da je ta praznina fizički prikaz emocionalne praznine Djevice Marije zbog gubitka svog sina.
Izradile: Ema Mjeda i Nikolina Trcak, 1.e

Poslale smo zahtjev,ali nismo dobile dopuštenje,pa smo zamolile Josipu da nam da svoju adresu i šifru da to možemo staviti preko njezine adrese.