Podaci o autoru:
Jean Arp/Hans Arp rođen je 1886. godine, a preminuo je 1966.godine. Bio je njemačko-francuski kipar, slikar, pjesnik i sažetak umjetnika u drugim medijima.
Rođen je u Strasbourgu.Sin francuske majke i njemačkog oca, rođen je u razdoblju nakon francuskog-pruskog rata kad je područje poznato kao Alsace-Lorraine.
Arp je bio jedan od osnivača Dada pokreta u Zürichu 1916.godine kao Hans Arp, zajedno s Maxom Ernestom i društvenim aktivistom Alfredom Grunwaldom.
1925. godine njegov se rad pojavljuje u prvoj izložbi nadrealističke skupine u Gaierie Pierre u Parizu. Tijekom 1930-tih i do kraja njegova života on je pisao i objavljivao eseje i poeziju. Musée d'Art Moderne et Contemporain u Strasbourgu čuva velik broj njegovih slika i skulptura.


Djelo:


1033_1364.jpg

Brončani kip je vetikalna struktura s izraženim organskim oblicima, površina je glatka i sjajna. Iako skulptura nema definitivan figurativni subjekt, zbog njezinih apstraktnih oblika izloženo je bogatstvu asocijacija. Jeanova skulptura, torzo Knight, odlikuje mekan, prirodni oblika, nalik na cvjetni pupoljak u cvatu. Snažna, junačkog oblika, diže se iz postolja i raste kroz zrak. Površina je glatka i oblikovana.

Odabir zadanog detalja:

3333.jpg

Izabrala sam ovaj detalj, zato što smatram da se skulptura izdiže iz postolja. Ovaj dio mi je upao u oko zato što iz postolja izlazi tanki nepravilni valjak, a iz njega sav sjaj i punoća ove skulpture.

Skulptura:

IME SKULPTURE I GODINA NASTANKA
Knight Torso, 1959
MATERIJAL
bronca
DIMENZIJE
88,6×28,8×20,6 cm

Linkovi:

http://www.arken.dk
http://en.wikipedia.org