Ivan Kožarić
0k2.jpg Ivan Kožarić, hrvatski kipar, rođen je u Petrinji, 10. lipnja 1921.

Kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu upisuje 1943., a diplomira 1947.
Godine 1949. završava specijalku kod prof. Antuna Augustinčića. Izlagati počinje 1953. godine,
a samostalno izlaže od 1955. godine.

Godine 1959./60. Kožarić nekoliko mjeseci boravi u Parizu kao stipendist Fonda Moša Pijade. To je razdoblje vrlo važno za njegovo bolje upoznavanje s europskom umjetnošću, ali i za provjeru vlastitih kreativnih potencijala. Posredstvom francuskog kritičara Jacques Lassaignea, koji ga posebno uvažava, surađuje s Galerijom Maguy čiji mu vlasnik otkupljuje više radova. Unatoč povoljnim okolnostima i mogućnosti ostanka u Parizu, Kožarić se vraća u Zagreb odlučivši karijeru nastaviti u domovini. Početkom šezdesetih Kožarić je član neformalne grupe Gorgona, zajedno sa slikarima Marijanom Jevšovarom, Julijem Kniferom, Đurom Sederom i Josipom Vaništom, arhitektom Miljenkom Horvatom, povjesničarem umjetnosti i konceptualnim umjetnikom Dimitrijem Bašičevićem Mangelosom, te kritičarima Matkom Meštrovićem i Radoslavom Putarom.
Izlagao je na mnogim važnim međunarodnim izložbama kao što su primjerice Veneciji (1976.) i Biennale u Sao Paolu (1979.). Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u zemlji i svijetu. Zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture (Michel Seuphor: La sculpture de ce siecle; Nouveau dictionnaire de la sculpture moderne, izdanje Fernand Hazan, 1970.). Više njegovih skulptura trajno je postavljeno u vanjskim prostorima među kojima i one najpoznatije, spomenik A.G. Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu. Dosad je izlagao na šezdesetak samostalnih i oko dvije stotine skupnih izložbi, u zemlji i inozemstvu.
Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad. Posljednju, Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo, dobio je 1997. godine. Iste godine postao je i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


ZADANO DJELO:
0m1.jpgAntun Gustav Matoš

vrijeme nastanka:1972.
mjesto gdje se nalazi: Strossmayerov trg, Zagreb
vrsta skulpture: statua
tehnika: lijevanje
materijal: bronca


0m2.jpgMALA ANALIZA DJELA:

Ova je skulptura potpuno tematki uklopljena u prostor u kojem se nalazi. Slavni pisac odmara na klupi pored tipične ulične svjetiljke na lijepom šetalištu.

Skulptura je statua, koju moramo obići kako bismo je u potpunosti doživjeli. Oplošje je oblikovano hrapavim, napetim i zaobljenim plohama, dok se na nekim mjestima mogu uočiti i oštriji bridovi između ploha. U skulpturu ulazi čovjek i klupa, živo i neživo, pomalo dinamično i u cjelosti statično, što ju čini još zanimljivijom. Masa je penetrirana što uočavamo na položaju ruka u odnosu na klupu. Tu su i razne konveksno-konkavne površine koje uzrokuju igru svjetla i sjene na samoj skulpturi kao što to možemo opaziti na desnoj slici.
Prikazano tijelo ne vrši nikakav pokret u stranu pa takav stav nazivamo frontalnim. Opuštene ruke i prekrižene noge narušavaju statičnost i poptunu simetričnost statue.
Upravo na suncu, materijal od kojega je izrađena pokazuje svoje osobitosti.

Kako je Kožarić ostvarivao svoje ostale ciljeve....
0kz1.jpg0kz2.jpg
Ako želite saznati više ovdje su linkovi za dodatne sadržaje vezane uz Ivana Kožarića:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Ko%C5%BEari%C4%87
http://www.ivankozaric.net/hrv/index.htm
http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac406.nsf/AllWebDocs/Kozaric_na_tri_nacina
http://www.matica.hr/www/wwwizd2.nsf/AllWebDocs/Denegri_Ivan+Ko%C5%BEari%C4%87_2006