Lorenzo Ghiberti

PRIČA O JAKOVU I EZAVU

JacobEsauGhiberti.jpg

VRIJEME NASTANKA: nakon 1435.
DIMENZIJE:
79,4 cm x cm
TEHNIKA: pozlaćena bronca,reljef
LOKACIJA: Firenca
TEMA DJELA:

Priča o Jakovu i Ezavu zapravo je jedna od deset prikaza na „Vratima raja“. To je priča o međusobnom odnosu dvaju braće blizanaca, ispričana u više prizora unutar jedne jedine slike (jedinstvenog okvira).
Ghiberti je ovdje upotrijebio novi sustav linearne prespektive kako bi prikazao radnju.
Ova ploča, sa skoro trodimenzionalnim prednjim figurama, pokazuje umjetnikovu naprednost u firentinskom iluzionizmu i pričanju.


Na reljefu je prikazana Rebeka, majka blizanaca, kako ih rađa. Priča se zatim nastavlja njezinim primanjem proročanstva o sukobu Jakova i Ezava u budućnosti.
Ispod centralnog luka u daljini prikazan je Ezav kako Jakovu daje svoja prava dobivena rođenjem u zamjenu za zdjelicu juhe. U prednjem centralnom dijelu Izak šalje Ezava u lov, dok je desno prikazan kako greškom blagosliva Jakova. Naime, Izak je bio slijep pa ga je Jakov s lakoćom uspio uvjeriti da je Ezav, te prevarom dobiti blagoslov inače namijenjen njegovu bratu.
DETALJI DJELA:


story_jacob_esau_detail_isaac_hi.jpg

Na slici je prikazan detalj Izaka koji blagosliva Jakova.


2jacob1.jpg
Izak šalje Ezava u lov.
Na slici se mogu uočiti i dva psa koja najvjerojatnije predstavljaju J
akova i Ezava.
BIOGRAFIJA:

622px-Ghiberti.png

Lorenzo Ghiberti (pravog imena Lorenzo di Cione di Ser Buonaccorso) bio je talijanski kipar, graditelj, zlatar, slikar i pisac. Također je bio i značajan majstor firentinske brončane plastike, te sinteza gotike i renesanse nadahnute antikom. Rodio se u Firenci 1375. godine.
Njegov otac Bartoluccio Ghiberti bio je umjetnik i zlatar koji ga je poučio istom zanatu. Lorenzo je zatim otišao raditi u radionicu Bartoluccia de Michele. Tamo je također učio o zanatu. Za vrijeme epidemije kuge u Firenci (1400.) Ghiberti je otišao u Rimini te tamo sudjelovao u dovršavanju freski dvorca Carla I. Malteste.
Prvi put je stekao slavu pobijedivši na natjecanju za postavljanje brončanih vrata Krstionice u firentinskoj katedrali 1401. godine. Kako bi nastavio svoj rad osnovao je veliku radionicu u kojoj su radili razni umjetnici, kao što su i Donatello, Uccello, Masolino, Michelozzo i Antonio Pollaiuolo. Tamo je I izumio
Uskoro je Ghiberti napravio postavu drugih vrata u crkvi, sa scenama Staroga zavjeta. Bila su to Vrata raja. Napravio je još i mnoge druge statue od lijevane bronce.
Lorenzo Ghiberti bio je također i povjesničar te sakupljač klasičnih artefakata.
Zalagao se I za širenje humanizma . Njegova nedovršena knjiga Comentarii predstavlja važan izvor informacija o renesansi te prvu autobiografiju nekog umjetnika. Umro je u Firenci 1455., u dobi od sedamdeset I sedam godina.
Ghiberti_Doors_03.jpg
Vrata raja


Za izradu svih prizora na vratima trebalo je 27 godina.

LINKOVI:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lorenzo_Ghiberti
www.seaburyhall.org/page.cfm?p=935

www.myartprints.co.uk/a/ghiberti-lorenzo-1/th...
http://bs.wikipedia.org/wiki/Lorenzo_Ghiberti