Luca della Robbia:Cantoria
Podaci o djelu: Cantoria
Mjesto i vrijeme nastanka: oko 1435, Firenca
Tehnika i tehnologija: reljef u mramoru, dimenzije: 95,5×61 cm

Razdoblje: rana renesansa XV st. , Firenca

Podaci o autoru:

1443. g. veliki kipar Donatello odlazi iz Firence u Padovu. U to vrijeme nije bilo mlađeg kipara doraslog da zauzme njegovo mjesto. Posljedica njegovog odsustva je bila isticanje novih mladih kipara koji su unjeli promjene.
Jedan od najznačajnijih kipara u Firenci u vrijeme Donatellovog odlaska bio je Luca della Robbia ( 1400-1482).
On je stekao glas oko 1430.godine svojim reljefima u mramoru na pjevaonici u katedrali (Cantoria).
U njegovom radu se osjeća snažan utjecaj klasicističkih rimskih reljefa. Međutim, unatoč darovitosti, koliko je poznato, on nikada nije izradio slobodan kip, i Cantoria je ostala njegovo najznačajnije ostvarenje.
Do kraja svoje duge karijere, posvetio se isključivo oblikovanju u terakoti, materijalu koji je jeftiniji i postavlja manje zahtjeva nego mramor. Terakotu je presvlačio glazurom slično emajlu da zaštiti njenu površinu. Poznato djelo u toj tehnici je Madona s anđelima.
Krajem stoljeća, radionica della Robbia postala je tvornica koja je masovno proizvodila male ploče s madonama i oltare za seoske crkve.250px-Cantoria_of_Luca_della_Robbia_2009.jpg

Podaci o djelu (tema):

Cantoria je najpoznatije djelo Luce della Robbia.
Prikazuje djecu koja plešu, sviraju i pjevaju riječi psalma 150. ''Hvalite Boga''.
Figure su živahne, ljupke i graciozno oblikovane u osam grupa tvoreći reljef.
U oblikovanju svake grupe ovoga reljefa autor se koristio izmjenom visokog i niskog reljefa kako bi što bolje rasporedio prostor u grupi. Tu se osjeća snažan utjecaj klasicističkih rimskih reljefa.588px-Cantoria_Della_Robbia_OPA_Florence_6.jpg

Odabrani detalj zadanog djela:

Reljef koji je ovdje reproduciran odlikuje mješavina ljupkosti i ozbiljnosti koja je karakteristična za sva Lukina djela.
Pokreti i fizionomije likova su individualno oblikovani.
Tu vidimo izmjenu visokog i niskog reljefa.
Jakim izbacivanjem prednjih likova, koji su gotovo puna plastika i posve niskim reljefom nasuprot njih ostvaren je konkretan prostor u grupi. Tijela su aktivna što prikazuje zakorak nogom i pokreti rukama te aktivno sudjelovanje prostora između njih.Izvori:


H. W. Janson- Povijest umjetnosti
Jadranka Damjanov- Likovna umjetnost (II dio)
http://en.wikipedia.org/wiki/Luca_Della_Robbia
Nina Dobrović 1.H