Mary Stevenson Cassatt

Majka i dijete (1889.)O autoru:

Mary Stevenson Cassatt rođena je u Pittsburghu,(Pennsylvania, 22. svibnja 1845). Dolazila je iz dobrostojeće obitelji.
Najprije je studirala u Philadelphiji, no većinu života provela je u Francuskoj. U Parizu je nastavila učiti kod A. Renoira i E. Degasa. Izlagala je s impresionistima i bila blizak prijatelj s Degasom. Njoj se priznaju zasluge za širenje impresionizma u SAD-u, jer je poticala svoju rodbinu i prijatelje da otkupljuju djela impresionista u vrijeme kad su ona bila nepopularna. Jedni od njih su, između ostalih, bili i obitelji Havemeyer koja je skupila zavidnu svjetski vrijednu kolekciju impresionističkih djela. Njezina poznata djela:
Veslačka skupina, Majka i dijete, Žena u vrtu nad kolijevkom. Umrla je u Le Mesnil-Théribusu kraj Pariza, 14. lipnja 1926.


cassatt.jpg

Reprodukcija zadanog djela:

majka_i_dijete.jpg

majka_i_dijete1.jpg

Mjesto nastanka: neodređeno

Vrijeme nastanka: 1889. godina

Tehnika i tehnologija:

Mary je koristila ulje na platnu kao tehniku slikanja jer je to odlično izražajno sredstvo koje omogućuje neograničen broj tonova što je došlo do izražaja u prikazu lica i ruke majke i djeteta. Slikarica se igrala sivom i smeđom bojom i dobila je neograničen broj tonova tih dviju boja. Također se uljem na platnu postiže odličan kontrast. Slikarica ga je dobila tonivima crvene (na haljini majke), bijele (košuljica djeteta) i čokoladno smeđe (majčina kosa).

Opis detalja: prikazom lica majke i djeteta uočava se raskoš nijansi blijedoružičaste boje koja svoj vrhunac dobiva u rumenilu obraza i usnica djeteta. Tonovi se prelijevaju iz jednog lica u drugo kao da čine jednu cjelinu, a ipak postoji granica, sjena gdje završava majčino lice. Tom svojom raskoši tonova i sjajem cijelom slikom dominira ovaj detalj.


Tema: prikazuje trenutak njeznosti djeteta i majke, njihovu povezanost, bliskost. Uzajamna ljubav je posebno naglašena djetetovim dodirom majčinog lica tim ujednačenim tonovima, kao da su lice i ruka spojeni.
Izvori:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mary_Cassatt

http://arthistory.about.com/od/from_exhibitions/ig/Americans-in-Paris/amerinpar_12.htm