Podaci o autoru:
439px-Michelango_Portrait_by_Volterra.jpg

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (Caprese Michelangelo, 6. ožujka 1475. - Rim, 18. veljače 1564.) je bio renesansni slikar, arhitekt i pjesnik. Jedan od najvažnijih i najsvestranijih umjetnika svih vremena. Njegov genij i njegovi veliki pothvati u svim umjetnostima učinili su ga idolom mnogih generacija umjetnika. Opisuju ga kao genija božanskog nadahnuća, nadljudske moći, koja je podarena samo malom broju rijetkih pojedinaca i koja djeluje preko njihove osobe.
U trinaestoj godini započinje umjetnički put na kojem će slijediti jedino neograničenu snagu vlastitoga duha. Umjetnost je za Michelangela bila stvaranje nove stvarnosti, slično božanskom stvaranju svijeta koje ne priznaje uzore, konvencije ni pravila. I njegove skulpture vjerojatno upravo stoga odlikuje taj snažni egzaltirani grč oslobađanja iz nedefinirane gromade kamena ili mramora. Michelangelova umjetnost je dramatična, napeta i napadna. Opsjednut ljudskim tijelom, stvorio je monumentalnu sliku čovjeka kao Herkula i heroja, centralni lik Božjeg svemira.
Michelangelo je, pored Leonarda da Vincija, jedan od najinspirativnijih umjetnika talijanske kasne renesanse, kao i svijeta umjetnosti općenito, s uzorom u svom prethodniku Donatellu.


Posljednji sud:

534px-Michelangelo_-_Fresco_of_the_Last_Judgement.jpg


Mjesto i vrijeme nastanka:

Posljednji sud nalazi se iznad oltara Sikstinske kapele u Rimu (Vatikanu). Michelangelo ju je započeo slikati 1535., a na zahtjev pape Pavla III. završena je 1545. godine.


Tema:

Tristo likova ispunjaju nacrt zapanjujuće dosljednosti i jasnoće, gdje je prostor organiziran kao istinska arhitektura likova. Veličanstvenim prizorom dominira lik Krista. Bogorodica se nalazi uz njegov bok. Ostali likovi suda su proroci, apostoli i mučenici. (Michelangela je zanimalo sve što je neobično ili "drukčije", pa je svoj iskrivljen i izobličen autoportret naslikao skriven u oguljenoj koži što je mučenik, sv. Bartolomej drži u ruci.) Zdesna Mojsiju su izabrani, slijeva osuđeni. Na nebu su, u lunetama, svrstani anđeli s predmetima kojima je mučen Krist. U dnu lijevo je prizor uskrsnuća mrtvih: grupa anđela u sredini, noseći sudnju knjigu, pušu u trublje, dok iz otkrivenih grobova ustaju mrtvi da bi se okupili u Jošafatskoj dolini. I dok se dobri uzdižu u Nebo praćeni nemoćnim bijesom demona, zli su survani u bezdan, gdje ih čeka Haron s lađom i Minos, pakleni sudac.


Tehnika i tehnologija:

(treba nadopuniti)


Odabrani detalj:

534px-Michelangelo_-_Fresco_of_the_Last_Judgement_Correction.jpg

Detalj prikazuje lik Isusa, veličanstvenog Sunca i Bogorodice. Taj detalj zapravo dominira cijelom freskom zbog svoje svjetline i pozicije (sredina).
Isus ima uzdignutu desnu ruku u znak suda za pristigle. Bogorodica Marija predstavlja Isusov oslonac te vezu između nebeskog i zemaljskog (Boga i čovječanstva).


Linkovi:
Michelangelo

Sikstinska kapela