self-port.gif

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni
(Caprese Michelangelo, 6. ožujka 1475. - Rim, 18. veljače 1564.) je bio renesansni slikar, arhitekt i pjesnik. Jedan od najvažnijih i najsvestranijih umjetnika svih vremena. Njegov genij i njegovi veliki pothvati u svim umjetnostima učinili su ga idolom mnogih generacija umjetnika. Opisuju ga kao genija božanskog nadahnuća, nadljudske moći, koja je podarena samo malom broju rijetkih pojedinaca i koja djeluje preko njihove osobe.
U trinaestoj godini započinje umjetnički put na kojem će slijediti jedino neograničenu snagu vlastitoga duha.

Umjetnost je za Michelangela bila stvaranje nove stvarnosti, slično božanskom stvaranju svijeta koje ne priznaje uzore, konvencije ni pravila. I njegove skulpture vjerojatno upravo stoga odlikuje taj snažni egzaltirani grč oslobađanja iz nedefinirane gromade kamena ili mramora. Michelangelova umjetnost je dramatična, napeta i napadna. Opsjednut ljudskim tijelom, stvorio je monumentalnu sliku čovjeka kao Herkula i heroja, centralni lik Božjeg svemira.

Michelangelo je, pored Leonarda da Vincija, jedan od najinspirativnijih umjetnika talijanske kasne renesanse, kao i svijeta umjetnosti općenito, s uzorom u svom prethodniku Donatellu.

MichelangeloMoses.jpg

Godine 1505. papa Julije II naručio je od Michelangela izradu svoje grobnice. Cijela grobnica je bila zamišljena kao monumentalna građevina ukrašena sa četrdesetak velikih kipova. Ratoborni Julije II je u međuvremenu zaratio s Bolognom. Po završetku ratnog pohoda povjerava Michelangelu izradu fresaka na svodu Sikstinske kapele. Troškovi radova u Sikstinskoj kapeli utjecali su i na projekt grobnice Julija II. Kad se Michelangelo vratio poslu na grobu, morao ga je preoblikovati u mnogo skromnijim razmjerima. Ipak, Michelangelo je napravio neke od njegovih najboljih skulptura za grob Julija II, uključujući i Mojsija (oko 1515.).

Kip Mojsija, visok oko 2,5 metara izrađen od mramora iz Carrare, sada se nalazi u Rimu u crkvi San Pietro in Vincoli.
Mišićavi prvak apostola (1) zamišljen sjedi u plitkoj niši. Ispod desne ruke (2) drži ploče Deset zapovijedi. U snažnim rukama mu je isprepletena duga brada (3), pogleda uprtog u daljinu (4) kao da razgovara s Bogom.

Ova skulptura izvrsno oslikava Michelangelov pogled na umjetnost. Snaga koja izvire iz figure tijela suprotstavljena je duhovnoj snazi koja se ogleda u Mojsijevu pogledu. Legenda kaže da je Michelangelo, pogledavši dovršen kip, udario Mojsija čekićem po koljenu i povikao "Progovori!", izražavajući tako svoje zadovoljstvo stvorenim djelom.

Mojsije_detalj_ruke.jpg
1
document.jpg
2
michelangelo%20moses.jpg
3
michelangelo_moses1.jpg
4


Reference

Batušić, Slavko: Umjetnost u slici, Matica Hrvatska, 1967., Zagreb
http://hr.wikipedia.org/wiki/Michelangelo_Buonarroti
smarthistory.org/ michelangelo-moses.html

preamp.us/galaxy09/ date/2010/04/
Domitrović Mirta, 1.H