Pablo Picasso: Čaša apsinta

Podaci o autoru:

pablo-picasso.jpg
Punim imenom: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso, znan kao Pablo Picasso rođen je u Malagi (Španjolska) 25. listopada 1881. Bio je jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća. Njegova je nevjerojatna karijera započela nakon što je dovršio očevu sliku golubova, te mu je otac, očaran njegovim radom, predao sve svoje kistove, boje i palete i nikada više nije slikao iz razloga što je slika bila zadivljujuće lijepa. Školu je pohađao u Barceloni gdje se počeo "učiti" slikarstvu. Također, Madridu je bio svakodnevni posjetitelj muzeja Prado. Njegov najveći san bio je otići u Pariz. Taj san mu se ostvario u listopadu 1900. godine. Picasso je bio pokretač i inspirator mnogih slikarskih smjerova poput kubizma i sugestivnog ekspresionizma koji predstavljaju pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti. Njegov golemi opus obuhvaća više stvaralačkih faza: "modru", "ružičastu", "kubističku" , zatim "klasičnu", "nadrealisitčku" i "ekspresionističku". Gotovo da nema likovnog područja u kojem Picasso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij. Među ostalim, bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, scenografijom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate i u svemu tome bio velik. Zakleo se da se u domovinu Španjolsku ne će vratiti sve dok je na vlasti Francov režim. Svoje se zakletve i pridržavao, tako da je sve do smrti živio u Francuskoj. Što se tiče privatnog života, dva se puta ženio, te imao četvero djece, ali i mnogo ljubavnica. Posljednje dijete, Paloma, bila je rođena kada je on imao 68 godina. Picasso je napravio preko 6000 slika, skulptura i crteža. Njegova djela danas vrijede milijune. Umro je 8. travnja 1973. u Mouginsu, kada mu je otkazalo srce za vrijeme napada gripe.Reprodukcija djela:


absinthe.jpg


Odabrani detalj:


absinthemini2.jpg

Ovaj detalj prikazuje apsint koji se sa posebnom žlicom stavlja u čašu te miješa sa vodom, čime se dobiva vrlo jako alkoholno piće.


Podaci o djelu:

Mjesto i vrijeme nastanka: Pariz, proljeće 1914.
Tehnika i tehnologija: obojana bronca s perforiranom srebrnom apsint žlicom (izdanje od 6 odljeva, svaki naslikan posebno)
Tema: Tema i inspiracija za djelo je najvjerojatnije samo piće koji se nalazi u nazivu samoga djela, apsint. Inače, apsint je piće vrlo popularno među među brojnim piscima i slikarima jer su jedna od nuspojava uzimanja apsinta i halucinacije koje su nadahnjivale one koju su ga pili.
Dimenzije: 21.5 cm x 16.5 cm x 8.5 cm

Linkovi:
http://www.artchive.com/artchive/P/picasso/absinthe.jpg.html
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso
http://www.forum-opp.com/index.php?topic=5410.0
external image moz-screenshot.pngexternal image moz-screenshot-1.png