Podaci o autoru:
Parmagianino, poznat kao i Filippo Dell 'Erbette i Guglielmo Maria di Ser, rodio se kao Filippo Mazzola. Godine 1515. njegov stric, koji je bio slikar, dobio je narudžbu za dekoraciju kapele koje je završio upravo Parmigioanino. Do svoje 18. godine je naslikao nekoliko slika i surađivao s Correggiom.
1524. je otputovao u Rim tražeći skrb od pape. U siječnju 1526. je sa svojim stricem započeo oltarnu sliku Vizija svetog Jeronima za crkvu San Salvatore in Lauro. Sljedeće godine je, nakon brojnih sukoba s drugim umjetnicima pobjegao i 3 godine živio u Bologni gdje je naslikao Bogorodicu sa svecima,Svetu Margaretu, Gospu od ružarija i Gospu sa sv. Zakarijem.
1530. se vratio u Parmu i naslikao dvije oltarne slike za koje su mu obećali platiti materijal,pribor i plaću ali nisu.
Nakon što nije dobio posao uređenja apside Firentinske katedrale, on se potpuno povukao. Postao je opsjednut sa alkemijom (pretpostavljase da je zbog njegovog zanimanja za grafiku i nove tehnike bakropisa).
Umro je u Casalmaggioreu 24.8.1540. u dobi od 37 godina. Sahranjen je gol s čempresovim križem koji je stajao uspravno na njegovim grudima (vjerojatno zbog njegove psihotičke identifikacije s Kristom).
Datoteka:Parmigianino Selfportrait.jpg
Datoteka:Parmigianino Selfportrait.jpg


Prikazan je mladić koji sa zanimanjem promatra svoj odraz u konveksnom ogledalu. Minucioznost prikaza čipke na kraju rukava,zlatni prsten na malom prstu i finoća krzenog prsluka dječaka ukazuju na višu stalešku pripadnost prikazanog lika.Efekt osvijetljenja i mraka pojavljuje se u sukobu tamne mase zida ispod prozora i jasno osvijetljenog lica i ruke mladića odrazom svijetlosti iz ogledala.Lagana iskrivljenost odraza kutova prostorije,kao i neproporcionalna veličina mladićeve šake u prvom planu zbog nepravilnosti odraza daje posebno zanimljiv ton ovoj slici.
Podaci o djelu:​
Tema:kontemplativni autoportret
Vrijeme nastanka: 1524.god.
Mjesto nastanka:Parma,Italija
Tehnika: ulje na dasci
Dimenzija: promjer 24,4 cm

Linkovi:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Parmigianino