Pierre Cécile Puvis de Chavannes (14. prosinca 1824, Lyon – 24 listopada 1898) bio je francuski slikar, autor velikih dekorativnih zidnih slika s poetiziranim mitološkim i alegorijskim sadržajem. Reformator je zidne dekoracije. Jedan od njegovih štićenika bio je Georges de Feure. Nacrtao je mnogo slika. Postao je predsjednik i suosnivač Nacionalne Društvene likovne umjetnosti ( osnovane u parizu ) čiji je rad utjecao na mnoge druge umjetnike. Svojim radovima uredio je stepenice Bostonske knjižnice. Simbolizam - pokret u kasnom 19-om st. Francuza i Belgijanaca.

Puvis_de_Chavannes.jpg
Puvis de Chavannes

Neke od njegovih slika su:
Siromašni ribar
  1. San
  2. Mlade djevojke na moru
  3. Nada
  4. Death maiden

Ova slika nam se naročito svijela pa smo je i editirali.
"Death maiden"
puvis-chavannes-death-maidens-NG3421-fm.jpgfishermen.jpgSlika Puvisa de Cvavannesa "siromašni ribar" naslikana je 1881 godine. Smještena je u Parizu. Slika je prikazana jednostavnim, ali radikalnim uljem na platnu. Slika nije bila kupljena sve to 1887 kada ju je javnosti ponovno pokazao Durand - Ruel. Puvis nam ovom slikom dočarava bijedu i siromaštvo ove obitelji. Na slici vidimo udovca i dvoje djece i pustom krajoliku. Raspoloženje je tmurno. Večernje nebo i voda su također tmurni. Bespomoćni ribar je glavni lik koji stoji u svom brodu u blizini obale. Njegove ruke su skupljene uz tijelo, on drži glavu prema dolje i ima tmuran izraz na licu. Stari sivi brod te ribarski štap pokazuju nam siromaštvo ribara. U pozadini je mlada djevojka u ljubičastom ruhu koja bere cvijeće, a pokraj nje leži golo dijete. Rekao bih da su dijete i djevojka brat i sestra koji su izgubili majku u ranoj dobi. Ova slika podsjeća me na Isusa Krista (molitva prije raspeća). Čak dio obale i jarbolom simbolizira križ. Slika je umjetnička i ima puno detalja te mi se sviđa
puvis.gifOvo je odabrani detalj zadanog
djela. Prikazuje udovca i svom brodu u blizini obale.Njegove ruke su skupljene uz tijelo, on drži glavu prema dolje i ima tmuran izraz na licu. Stari sivi brod te ribarski štap pokazuju nam siromaštvo ribara. Djevojka u pozadini bere cvijeće. Ribar mi izgleda kao Isus prije smrti. Dio obale sa jarbolom simbolizira križ.


Izvori:

http://www.musee-orsay.fr/index.php?id=851&L=1&tx_commentaire_pi1
http://enciklopedija.lzmk.hr/
http://en.wikipedia.org/wiki/Puvis_de_Chavannes
Napravili: Matija Šelendić 1.f i Matija Capan 1.f