PODACI O AUTORU :
Rosso Fiorentino ( pravo ime Giovanni Battista di Jacopo ) rođen je u Firenci 1494. godine, a umro 1540. godine u Francuskoj na dvoru Franje I. Bio je talijanski maniristički slikar firentinske škole koji je slikao ulja na platnu i freske.

Rosso je najprije učio sa svojim suvremenikom Pontormom u studiju Andree del Sarta. Kasnije, godine 1523., preselio se u Rim gdje se oduševio Michelangelovim i Rafaelovim slikama, ali i djelima drugih renesansnih umjetnika, koji su uvelike utjecali na njegov umjetnički stil.
Nakon velike pljačke Rima 1527. godine, Rosso je odselio u Francusku gdje je osigurao svoje mjesto na dvoru Franje I. ( 1530. godine ). Bio je jedan od vodećih umjetnika koji su radili u dvorcu Fontainebleau, što je bio početak "Fontainebleauške škole".

Rosso je, uz ostale firentinske kasnorenesansne slikare, dugo bio neprihvaćen za razliku od slikara koji su se još držali renesansnog realizma i odmjerenosti. Danas se njegova umjetnost ( iako se ne nalazi u velikim umjetničkim centrima ) smatra najinventivnijim i najodvažnijim djelima njegova vremena.

REPRODUKCIJA DJELA "Skidanje s križa" :
Skidanje_s_križa.png

Autor sasvim u skladu sa obilježjem manirizma, ekspresivno koristi boju u izričaju motiva, osobito u naglašavanju emocionalnosti, koju najbolje dočarava jarkim koloritom.
Izričaj teži izazivanju užasa i tuge, onoga koji promatra Rossovu viziju poznatog isječka biblijskog motiva.
Scena svijetli, kao da je u „blizini“ udario grom, a njegovim bljeskom su figure zamrznuti u svojim stavovima, pa čak i u svojim mislima, dok veliko opušteno tijelo mrtvog Krista, modro zeleno sa crvenkastom kosom i bradom, visi te gotovo klizi iz zahvata ljudi koji se uspinju na ljestve. Radnja gornjeg dijela slike je gotovo odvojena priča od donjeg dijela slike, u kojoj dominira plač i pasivnost.
Nebo je prikazano tmurnim, gotovo sivim tonovima, dok troje ljestava strše oko Kristiva križa, muškarci koji odnose Krista, čine se pomalo nesigurnima.

ODABRANI DETALJ DJELA

detalj1_Skidanje_s_križa.jpgPODACI O DJELU :
  • Tema: kršćanska, skidanje Isusa Krista s križa
  • Vrijeme nastanka : 1521. godina
  • Mjesto nastanka : Pinacoteca Comunale di Volterra , Italija
  • Tehnika i tehnologija: ulje na dasci ; dimenzije : 333 cm x 196 cm


LINKOVI :