Stefano Maderno

SVETA CECILIJA

cecilia.jpg
VRIJEME NASTANKA: 1599.-1600.
MATERIJAL: Mramor
DULJINA: oko 130 cm
LOKACIJA: Sveta Cecilija u Trastevere, Rim

svetacecilija.jpg

svetacecilija2.jpg
Tijelo svete Cecilije je otkrio papa Paskal I. u 4. stoljeću u katakombi svetog Kalista. Ondje je ležalo sve dok grob nije ponovno otvoren 1599. Tijelo je bilo netaknuro. Papa Klement I. je pozvao Stefana Maderna u crkvu kako bi vidio tijelo prije nego bude preneseno kako bi napravio reprodukciju. Sama skulptura oponaša položaj tijela svetice i mučenice kakav je pronađen u grobu. Maderno je izjavio: ''Stajao sam pokraj groba u kome leži netaknuta sveta djevica i mučenica Cecilija, i napravio sam sve točno onako kako sam i vidio!'' Skulptura se doima živom, prirodnom, čini se punom skromnosti i milosti, tako da već sam pogled na nju ostavlja dojam da je sam autor svjedočio tom iskapanju.

Skulptura je vrlo pažljivo oblikovana: malo tijelo leži okrenuto licem prema dolje(1), spojenih koljena(2), glave prekrivene veom(1).

1)

glavacec.jpg

2)

spojenenoge.jpg


Skulptura je vrlo realna. Maderno želi pobuditi upravo taj osjećaj kod promatrača djela: tijelo izgleda toplo, dok rana na vratu(1 i 3) govori kako je umrla mlada mučenica.

3)

ceciliarana.jpg

Sveta Cecilija drži tri prsta svoje desne ruke(4) što predstavlja Sveto Trojstvo, tri božanske osobe.

4)

triprsta.jpg

Što se tiče odnosa prostora i mase, najviše se ističe ta konkavnost i konveksnost. Prostor ulazi u masu, ali ne jednako na svim mjestima te je ni na jednom mjestu ne prošupljuje u potpunosti. Tvori nabore kod platna i vea, ali i oblikuje dijelove tijela. Kod nabora na veu i na platnu(5b) vidi se kako prostor oštrije ulazi u masu, kao da su udubine malo gušće, pogotovo kod vea(5a). Kod prstiju, osim konkavno-konveksnog, je donekle zastupljena i linijski istanjena masa(6). Pošto je skulptura u ležećem položaju, to ostavlja dojam statičnosti što odgovara i samoj temi ove skulpture - muka i smrt.


5a)
veo6a.jpg


5b)

platno6b.jpg

6)

prsti.jpg


BIOGRAFIJA:maderno.jpg

Stefano Maderno je rođen u oko 1576. godine. Vjeruje je se da je podrijetlom iz okolice Come, Lombardije. Vjerojatno je bio u rodu s Carlom Madernom, arhitektom i kiparom, koji je također rođen u Comi. Stefano je počeo kopiranjem antike i napravio je nekoliko vrlo cijenjenih modela od bronce(kao što su ova dva na slikama). Najveću slavu je stekao svojim kipom svete Cecilije u Trasteveru, Rim. Nikada nije nadmašio taj rad koji je napravio s dvadeset i tri godine. Pretpostavlja se da je asistirao u gradnji paulinske kapelice svete Marije Maggiore, gdje su nađena dva njegova reljefa: jedan od mramora koji predstavlja bitku i drugi koji predstavlja priču o padanju snijega u kolovozu. Stefanu se još pripisuju (iako nisu od tolike važnosti):
  • figura svetog Petra na pročelju Quirinal Palace
  • kip svetog Charlesa Borromea u crkvi svetog Lorenza u Damasu
  • ukrasne figurice u Sikstinskoj kapeli svete Marije Maggiore
  • anđeli Madonne di Loreto
  • sveta Marija sopra Minerva i alegorije Mir i pravda u Sta Maria della Pace
Maderno_-_Laocoonte_(San_Pietroburgo,_Ermitage,_1630).jpg

Umro je u Rimu 1636. godine.

IZVORI:

http://www.aug.edu/augusta/iconography/staCecilia/ceciliaMaderno.html
http://www.visual-arts-cork.com/sculpture/stefano-maderno.htm
http://www.newadvent.org/cathen/09513a.htm
http://smirjam.blog.hr/2007/11/1623657763/sveta-cecilija-zastitnica-glazbenika.html
www.ffzg.hr/povum/002bernini&skulptura.ppt


antique_Hercules_slaying_the_Nemean_Lion.jpg