Vladimir Tatlintatlin-prt.jpg

Vladimir Yevgrafovich Tatlin po jednim izvorima se rodio 16. prosinca, a po drugim 28. prosinca 1885. godine, a umro je 31. svibnja 1953. godine. Bio je bio ruski i sovjetski slikar i arhitekt. Zajedno sa Kazimirom Maljevičem je bio jedan od dvije najvažnije figure ruskih avangardističkog umjetničkih pokreta 1920-ih, a kasnije je postao najvažniji umjetnik u Konstruktivizmu. Najpoznatiji po svojim pokušajima stvaranja divovskog tornja Spomenik III internacionali.

Rane godine


Rođen je u Harkivu, u Ukrajini, kao sin željezničkog inženjera i pjesnika. Radio je kao morski trgovac kadet i proveo je neko vrijeme u inozemstvu. Započeo je svoju umjetničku karijeru kao slikar ikona u Moskvi , a pohađao je Moskovsku školu slikarstva, kiparstva i arhitekture . Bio je profesionalni glazbenik- bandurist i nastupao je kao takav na Svjetskom sajmu u Parizu 1906. godine.
Kasne godine


Tatlin se kasnije posvetio proučavanju odjeće, predmeta i tako dalje. Na kraju svog života počeo je istraživati let ptica, kako bi se ostvario jedan od velikih snova čovječanstva: letenje. Tatlin je sahranjen na groblju Novodevichy u Moskvi.
Spomenik III. Internacionali

tatlin_2.jpg

Podaci o djelu


Spomenik III internacionali je velika monumentalna zgrada po predviđanju Tatlina, ali nikad nije izgrađen. Bilo je planirano da bude podignut u Petrogradu (današnji Sankt Peterburg), nakon boljševičke revolucije iz 1917, kao sjedište i spomenik Kominterne. Toranj je trebao biti izgrađen od industrijskih materijala: željeza, stakla i čelika. U materijali, oblik i funkciju je bio zamišljen kao veoma visok simbol modernosti.
Toranj je trebao biti izgrađen od industrijskih materijala: željeza, stakla i čelika. Materijali, oblici i funkcija su bili zamišljeni kao veoma visok simbol modernosti. Glavni oblik tornja je dvostruki helix kojemu vrh doseže do 400 m visine, do kojeg bi se posjetitelji prevozili okolo uz pomoć raznih mehaničkih uređaja. Glavni okvir bi sastojao od četiri velike viseće geometrijske strukture. Te strukture bi se okretale različitim brzinama. Baza strukture bila je kocka koja je osmišljena kao mjesto za predavanja, konferencije i zakonodavne sastanke. Rotacija bi bila u rasponu od jedne godine. Iznad kocke bi bila manja piramida koja čuva izvršne aktivnosti i izvršavala rotacije jednom mjesečno. Iznad toga bi bio cilindar, koji čuva informativni centar i izdavanje biltena putem telegrafa, radija i zvučnika te bi rotacija cilindra bila jednom dnevno. Na vrhu, ne bi bilo hemisfere za radio opremu. Također se planiralo uvesti gigantski zaslon na otvorenom na cilindru i daljnji projektor koji bi mogao slati poruke kroz oblake na oblačan dan.helix.JPGLink za video na kojem je prikazana zadana skulptura :

http://www.youtube.com/watch?v=3bTqknmlB0U

http://www.youtube.com/watch?v=3P18XmwRKgMPrikaz djela u 3D (potrebno imati instaliran Google Earth):

/web/Tatlin-Tower-in-Parly-Sq.kmz?gda=DQ_q908AAAABFhk_PFNAJhQSBQ0CXYaFVvQ_I7tuTLv9r8TLSv8_-D3CUzdgSBUahFqtFRECW_eR081-yowdxOV980saqLlrnHMhSp_qzSgvndaTPyHVdA

Odabrani detalj


tatlin_detalj.jpg


Detalj se nalazi na središnjem dijelu tornja, a prikazana je manja piramida. Odabrala sam ga zbog položaja, jer je središnji dio, ali i zbog toga što je drugačijeg oblika pa se ističe. Piramida nije baš velika pa je ne uočavamo odmah iz daljine, ali je uočavamo kada se približimo. Zanimljiv mi je taj kontrast između pravilnih i nepravilnih oblika.
Linkovi

http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Tatlin
http://en.wikipedia.org/wiki/Tatlin's_Tower
http://www.artcyclopedia.com/artists/tatlin_vladimir.html
http://www.answers.com/topic/vladimir-tatlin

http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=fce07ec253a2ca6457e642c7166e125a&prevstart=0


Napomena

Prilikom izrade ove web stranice kao izvor sam koristila web stranice na engleskom jeziku. Podaci o umjetniku i o njegovom djelu sam prevodila s engleskog pa ako uočite neku nepravilnost molila bih da mi javite. Unaprijed hvala i isprike ako dođe do toga.