Tizian

UZAŠAŠĆE BOGORODICE


300px-Tizian_041.jpg
VRIJEME NASTANKA: 1516. - 1518.
DIMENZIJE: 360 X 690 cm
TEHNIKA: ulje na platnu
LOKACIJA: Crkva Santa Maria Gloriosa dei Frari, Venecija
Uzašašće Bogorodice prikazuje uznesenje Djevice na nebo. Slika je podijeljena na tri dijela, dno, sredina i gornji dio. Na dnu je prikazana zemlja odnosno apostoli kako dižu raširene ruke prema nebu osim apostola svetog Petra čije su ruke prekrižene.

detaljić.jpg
Apostoli gledaju u Djevicu u ekspresiji čuđenja i zadovoljstva. U sredini Djevica Marija stoji na oblacima, ploveći između apostola i Boga.

detaljićić.jpg
Nju okružuje bezbroj anđela. Anđeli slave i počašćuju cijelu radnju. Gornji dio prikazuje Boga kao svemogućeg Stvoritelja svemira i svijeta u društvu jednog anđela koji nosi Svetu krunu za Majku Mariju.
detaljček.jpg
To je slika pokreta, svjetla i boje u kojoj svi pokreti slijede neki ritam okružen atmosferom zlatnog svjetla krečući se od tamnih tonova zemlje do svjetlosti i uzvišenosti neba i raja.
detaljićićić.jpg

Tizian je izabrao zlatno-smeđe tonove za pozadinu da bi obratio pozornost na tradiciju venecijanskih mozaika. Izbor boja i oblikovanje prikazuju vrlo dobro dramatičnost i slavu ovog prizora. Tizian izvrsno kombinira tamne i svjetle elemente u djelu te ostvaruje kontrast. Uravnotežen kromatski efekt ostvaruje nježan i delikatan pogled na cijeli prizor.
Slika Uzašašća Bogorodice je najveća oltarna pala u Veneciji.


BIOGRAFIJA:

Tiziano Vecelli (rođen 1488/90, Pieve di Cadore, Venecija - umro 1576, Venecija), bio je renesansni autor venecijanske škole u 16. stoljeću. On je bio jedan od najvještijih slikara u portretima kao i u pejzažima, mitološkim i vjerskim temama.


Titian-c-face-half.jpg


Bio je najstariji od četvero braće, sinova Gregorija Vecellija, priznatog savjetnika i vojnika, i majke Lucije. Otac mu je bio zapovjednik dvorca Pieve di Cadoreu službi Mletačke Republike. Kao
desetogodišnjak poslan je na obuku za slikara. Obučavali su ga u studiju Giovannija Bellinija, a s njim su se obrazovali i mnogi poznati umjetnici (kao npr. Giorgione).

Tizian se pridružuje Giorgioneu kao asistent, ali mnogi suvremenici smatraju da je njegov rad upečatljiviji, što je dovelo do suparništva između njih dvojice. Njegovo najranije poznato djelo Ecce Homo dugo se smatralo Giorgioneovim djelom kao i slika s temom Svetih razgovora.

Godine 1512. Tizian se vraća u Veneciju gdje 1513. stječe majstorski naslov La Sanseria koji se davao samo slavnim umjetnicima. Iste godine postaje upravitelj dovršenja slika Giovannija Bellinija u velikoj vijećnici duždeve palače i otvara atelje na Canalu Grande. Dok je radio u palači slikao je portrete duždeva (kojih je ukupno bilo pet) po određenoj cijeni. Nakon smrti Giorgionea i Bellinija, ubrzo je Tizian dobio titulu državnog slikara Mletačke Republike i tako je bilo 60 godina.

200px-Tizian_078.jpg


Godine 1525. oženio je Ceciliju i ozakonio svoju djecu s njom (poznati su Pomponio i Orazio). Nakon smrti svoje žene u 1530. seli se u Bin Grande (otmjeno predgrađe) i dovodi svoju sestru Orsu da se brine za domaćinstvo. Nakon što je naslikao Karla V., proglašen je grofom i vitezom zlatne mamuze. Na njegovu veliku čast, i njegova djeca su proglašena plemićima.

Mletačka vlada nije bila zadovoljna njegovom aktivnošću van Venecije te ga je 1538. otpustila, da bi ga ponovno angažirali da naslika bitku Cadore, koja je nestala u požaru kada su izgorile sve slike u palači. U to vrijeme smatran je ravan Rafaelu i Michelangelu. Zbog svog rada je tijekom godina primao mnoge novčane nagrade. Tizian je bio dovoljno bogat da skrbi za grad Cadore.
Posljednjih dvadeset pet godina svog života radio je za Filipa II. i postao opsjednut portretist. Neke slike je dugo vremena dorađivao (čak desetljećima), a nikada ih on nije pokazao. Dovršavao je mnoga djela svojih učenika i tako otežao određivanje autora tih slika koje su bile više puta umnožane u nadolazećim godinama.
Primao je narudžbe sve do svoje smrti. Za svoje počivalište odabrao je kapelu Raspela u franjevačkoj crkvi Santa Maria Gloriosa dei Frari u kojoj je besplatno radio svoje posljednje djelo - Oplakivanje Krista, na kojoj je naslikao sebe i svog sina ispred Krista, ali nije ju dovršio. Umro je od kuge. Preminuo je 27. kolovoza 1576. Bio je jedina žrtva kuge koja je dobila crkveni pogreb na mjestu koje je sam odabrao, te leži blizu svoje slike - Madonna di Ca' Pesaro.ZNAČAJNIJA OSTALA DJELA:
Tizian je poživio čak do svojih devedesetih i tijekom života je dosta mijenjao svoj način slikarstva, tako da su neki kritičari tvrdili kako njegova rana djela i kasna djela ne mogu nikako biti djelo istog autora. Ono što je zajedničko svim djelima je njegov interes za boju (višebojnost) i jednak potez kista.

Venere di Urbino, 1538., ulje na platnu, čuva se u Firenci
external image 800px-Tizian_102.jpg

Krunidba trnjem, 1570., ulje na platnu, čuva se u Alte Pinakothek

external image 382px-Tizian_020.jpg

Portret dužda Andrea Grittija, 1540., ulje na platnu, čuva se u Washington D.C.-ju

external image 462px-Tizian_059.jpg


Otmica Europe, 1559. - 1562., ulje na platnu, čuva se u Bostonu

external image 690px-Tizian_085.jpg

Madona Pesaro, 1519. - 1526., ulje na platnu, čuva se u Venedigu

external image 330px-Tizian_039.jpg

Ovo je samo jedan mali dio od velikog stvaralaštva ovog autora.

IZVORI:
http://en.wikipedia.org/wiki/Titian
http://en.wikipedia.org/wiki/Assumption_of_the_Virgin_%28Titian%29
http://ezinearticles.com/?His-Most-Famous-Painting---Assumption-of-the-Virgin---Titian&id=2509788
http://hr.wikipedia.org/wiki/Tizian

SLIKE:
http://www.freerepublic.com/focus/f-religion/2062330/posts
http://hr.wikipedia.org/wiki/Tizian