Paolo Ucello
BITKA KOD SAN ROMANA
pregled **slike**


nat.jpg


AUTOR: Paolo Uccello (1397-1475)
PUNI NAZIV SLIKE: Niccolò Mauruzi da Tolentino u bitki kod San Romano
VRIJEME NASTANKA: oko 1438-1440 godine
TEHNIKA: jajna tempera s orahovim i lanenim uljem na drvetu jablana
DIMENZIJE: 182 x 320 cm


To je briljantno strukturirana i šarena slika koja prikazuje dio bitke San Romano koja se vodila između Firence i Siene u 1432. Čuva se u nacionalnoj galeriji u središtu Londona (http://www.nationalgallery.org.uk/).

Copy_of_nat.jpgSredišnji lik je Niccolò da Mauruzi da Tolentino na njegovom bijelom konju, koji je bio vođa pobjedničkih snaga Firence. Prepoznatljiv je po motivu Salomonova čvora na njegovoj zastavi.

Ova je ploča jedna od tri koje prikazuju incident iz iste bitke. Druga dva primjerka su u Parizu (muzej Louvre), te u Firenci (galerija Uffizi). Ovu, te ostale dvije slike naručio je ovlaštenik od strane obitelji Bartolini Salimbeni u Firenci, negdje između 1435 i 1460. Ploča koja se nalazi u galeruji Uffizi je jedina potpisana.
Copy_(2)_of_nat.jpgVjerojatno su slike prvobitno imale lučno dizajnirane vrhove kako bi odgovarale ispod Gotičkih svodova. Ucello ih je u 15st sam preoblikovao u pravokutne ploče. Nakon preoblikovanja slike u pravokutni oblik neki dijelovi su odrezani, te se koplja ne vide i izgledaju slomljeno.
Ucello koristi linearnu perspektivu karakterističnu za vrijeme rane renesanse. Slikajući Ucello je koristio tehniku uljene tempere na drvenoj dasci.

200px-PaoloUccello05.jpgPaolo Ucello (rođen kao Paolo di Dono, tal. Paolo di Dono di Paolo, Paolo Uccello, Firenca 13971475) talijanski slikar koji je bio pionir vizualne perspektive u umjetnosti. Ucello je bio obuzet proučavanjem perspektive. Koristio ju je da bi dobio osećaj dubine u svojim slikama.
Najznačajniji su mu radovi na tri slike koje predstavljaju bitku kod San Romana. Radio je u kasnoj gotičkoj tradiciji i naglašavao je boju, za razliku od klasičnog realizma koji su sljedili ostali slikari tog razdoblja.

Izvori o životu Paola Ucella su relativno oskudni. Giorgio Vasari je o njemu napisao biografiju 75 godina poslije Ucellove smrti. Nadimak Ucello (ptičar) je uzeo jer je volio slikati ptice. Od 1407. sa deset godina je bio šegrt kod čuvenog kipara Lorenza Ghibertia. Tu je započeo prijateljstvo sa Donatellom. Ghiberti je utjecao na njegov kasnogotički stil i strukturnu kompoziciju. Primljen je u slikarski ceh 1415. godine. Do 1424. sam je zarađivao kao slikar. Te godine je naslikao „Stvaranje i izgon“ u crkvi Santa Maria Novelle di Firenze. Time je dokazao svoju zrelost. U to doba naučio je geometriju.180px-Marble_floor_mosaic_Basilica_of_St_Mark_Vencice.jpgU Veneciju je otputovao 1425. da bi radio na mozaicima fasade crk371px-Paolo_Uccello_044.jpgve Svetog Marka. Postoje neki zapisi da je posjetio Rim prije povratka u Firencu 1431. Radio je i na freskama u Pratou i Bologni. Ucello je ostao u Firenci veći dio svoga života radeći za različite crkve. Fresku Sir John Hawkwood napravio je 1436. Tu je pokazao svoj interes za perspektivu. Konjanik i njegov konj su prikazani kao da se radi o skulpturi.
Tijekom 1443. slikao je figure na satu crkve Santa Maria de la Fiore. Iste godine radio je i na vratima za istu crkvu. Tokom 1444. i 1445. radio je i u Padovi. U Firenci je od 1447. do 1454. slikao Scene monaškog života za crkvu Santa Miniato al Monte.
Oko 1450 -1456. slikao je tri čuvene slike Bitka kod San Romana. Slike prikazuju pobjedu firentinske vojske nad sijenskom vojskom u bitci 1432. Posebnim perspektivnim oblikom dobio je dubinu scene bojnog polja.
U Urbinu je bio od 1465. do 1469. i radio je za kongregaciju Svetog Sakramenta. Posljednje djelo mu je bilo Lov iz 1470. Umro je 1475. u 78 godini .
Svoj precizni analitički um pokušao je upotrijebiti kako bi naučnim metodama slikao trodimenzionalne objekte. Perspektiva sa njegovih slika imala je uticaj na čuvene slikare kao što su Piero della Franceska, Albrecht Durer i Leonardo da Vinci.


Poveznice:

http://www.scribd.com/doc/7254473/Umjetnost-Baroka-i-Manirizma-Semiotikabitke
http://nationalgallery.org.uk/paintings/
http://nationalgallery.org.uk/paintings/paolo-uccello-the-battle-of-san-romano