Vincent van Gogh: Zvjezdana noć

Podaci o autoru:

Vincent van Gogh bio je nizozemski slikar, grafičar i crtač. Rođen je u Zundertu, 30. ožujka 1853., a umro u Anvers-sur-Oise, 29. srpnja 1890. Sedam je godina proživio kao namještenik u Haagu, a zatim je poslan u podružnicu Goupila u London (1873-1876). U trgovini slika u Haagu dobio ne samo uvid u slikarstvo, već se i sam zainteresirao za slikanje te nastojao postati slikar. Početkom 1886. dolazi u Pariz i postaje đak Cormonov, te u ove četiri godine do smrti Van Gogh doživljuje svoju veliku evoluciju. On primjenjuje čistu otvorenu skalu boja, a oblike konturira tamnom bojom.8. svibnja 1889. dolazi u Saint-Rémy-de-Provence u Provansi na bolničko liječenje. Tamo je počeo slikati čemprese i masline, a nastala je još jedna čuvena slika (Zvjezdana noć). Van Gogh je prethodnik čitavog europskog ekspresionizma po tome, što je strastveno pokušavao izraziti u svojim slikama ono što se ne može izraziti. Van Goghove najcijenjenije slike su: Suncokreti, Irisi, Portret Dr. Gacheta, Žitno polje s čempresima, Autoportret bez brade, i naravno, Zvjezdana noć.

en-coloring-pictures-pages-photo-vincent-van-gogh-p7514.jpgReprodukcija djela:

VG-StarryNight.jpg


Mjesto i vrijeme nastanka:
Zvjezdana noć je Van Goghovo ulje na platnu, slavno remek-djelo postimpresionizma, iz 1889. godine.Van Gogh je ovu sliku naslikao tijekom boravka u umobolnici u Saint Rémyju. Datirana je iz lipnja 1889., mjesec dana nakon njegova dolaska i 13 mjeseci prije samoubojstva.

Tehnika i tehnologija:
Tehnika kojom je Van Gogh radio ovu sliku je ulje na platnu. Dimenzije slike su 73 x 93 cm. Van Goghov originalni način slikanja očituje se u slikarskom jeziku, u odvažnosti nanošenja boje, prožimanju površine pokretom i stvaranju kompozicije s dinamičnim kontrastima. Tako su na slici tamno zeleni čempresi naslikani širokim potezima prošarani posvijetljeni odsjajima crvenih i žutih linija, a svijetlo nebo je određeno tamnim obrisom brda.

Podaci odjelu-tema:
Slika prikazuje seoski pejzaž noću, s plošnim brežuljcima u pozadini. To nije tiha, mirna noć, već prizor uznemirenog treperenja elemenata prirode i ljudskog svijeta, dok se selo pruža prema nebu uz spiralne i zapletene pokrete. Jednostavna otvorena kompozicija, u kojoj tamnoplavo nebo zauzima dvije trećine slike, usredotočena je na odnos između okomitih linija čempresa i zvonika i snažnih izvijenih poteza kistom. U sredini neba se nalazi kružni vrtlog boje koji svojim položajem i veličinom postaje središnjim motivom kompozicije. Poetski sjaj zvijezda, određen svjetlijim bojama, razvija se u mahnito i neprekidno pulsiranje (poput treptanja pravih zvijezda).


Odabrani detalj zadanog djela:

VanGogh-starry_night_detail.gif


Ovaj detalj se nalazi u središtu slike.

U sredini neba se nalazi kružni vrtlog boje koji svojim položajem i veličinom postaje središnjim motivom kompozicije. Oblik vrtloga podsjeća na taoistički krug (Yin-Yang). Dokaz da je Van Gogh naučio nešto o taoizmu i činjenica da su u njegovom stanu u Parizu pronađene japanske grafike koje je sakupljao.


Linkovi:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zvjezdana_no%C4%87
http://www.vangoghgallery.com/misc/bio.html

751px-VanGogh-starry_night_edit.jpg