180px-Edgar_Germain_Hilaire_Degas_061.jpg

Edgar Degas

Puno ime mu je bilo Edgar Germain Hilaire Degas. Rođen je u Parizu, 19. lipnja 1834. godine, u jednoj imućnoj bankarskoj obitelji. Degas se ozbiljno počeo baviti slikarstvom. Sa osamnaest godina svoju sobu je pretvorio u atelje. Od njega se očekivalo da studira kao i od svih maldih plemića. Degas je imao druge planove. Svoje formalno školovanje napustio je sa dvadeset godina i krenuo studirati slikarstvo pod vodstvom Louisa Lamothea. Nakon nekoliko godina otputovao je u Italiju gdje je vidio radove Michelangel, Raphaela i ostalih slikara renesanse.

Isprva je slikao povjesne teme i portrete u ulju, a 70-ih godina počeo je raditi u pastelu i temperi. Zanimao ga prije svega pokret tijela, koji je prikazivao točno i realistički, a pritom su na njega uticali japanski drvoresci. Motive je tražio na konjskim trkalištima i u kazalištu, a oko 1872. počeo je crtati i slikati plesačice. Izlagao je s impresionistima, a poslije u salonu. Izradio je niz bakropisa, litografija, a bavio se i sitnom plastikom.

Kroz svoje slikarstvo mnogo se više zanimao za teme iz realnog života nego za povijesne i mitološke teme. Godine 1870. izbio je Francusko-Pruski rad i Degas je stupio u Nacionalnu gardu. Branio je Pariz te mu je ostalo malo vremena za slikanje. Kroz rat otkriven mu je problem s očima što ga je tijekom života jako brinulo. Nikad se nije ženio te je svoje posljednje godine svog života proveo skoro slijep, besciljno lutajući ulicama Pariza, dok nije umro 1917.

On se smatra jednim od osnivača impresionizma premda je odbacio pojam, i radije se zvao realistom.

POZNATI CITAT:

"Želio bih biti slavan, ali nepoznat"


Zadana skulptura:

Balerina


page.jpg


Degas je balerinu prvotno izradio u vosku sa žičanom strukturom, a odjenuo ju je u pravu svilu i gazu te joj na glavu stavio vlasulju. Original je nađen u studiju slikara nakon njegove smrti, 1917. godine. 1922. odlivena je u broncu. Originalna skulptura prvotno je načinjena od voska u razdoblju između 1879. i 1881. godine te je jedini rad Edgara Degasa koji je bio izložen još za njegova života. Skulptura punog naziva "Petite danseuse de quatorze ans" u prijevodu znači "Mala četrnaestogodišnja plesačica". Prostor djelimično djeluje i oblikuje ovu skuplturu. Čini se kao da prostor oblikuje haljinu, kosu i mašnu na kosi.Naglašen je i kontrast. Tijelo je tamnije od odjeće koju nosi plesačica, dok je mašna na kosi sasvim bijela. Postoji glavna os koja ovu skulpturu dijeli na pola. Os prolazi sredinom tijela, cijelom dužinom. Balerina je iza leđa sklopila ruke u pravilnoj simetriji s mašnom koja je složena lijepo i pravilno, tako da os sve dijeli na dva jednaka dijela. Jedino što je malo nepravilno je ova noga koja je izbačena naprijed. Ona nam daje dojam da je skulptura oslonjena na stražnju nogu, također kao da započinje novi plesni korak ili kao da će se nakloniti.

Balerine su bile nepresušni izvor inspiracije za Degasa koji je najpoznatiji upravo po nježnim pastelima plesačica.

Pri prvoj izložbi posjetitelje je šokirala zbog toga što prikazuje strog tretman kroz koji su prolazile male balerine.

glava.jpg

Odabrala sam glavu kao detalj. Glava iskazuje važnost, stav, samosvjesnost, ponos, uspjeh. Sve te osobine imaju balerine. Svjesne su svoje važnosti, jedonstvenosti, ljepote i važne uloge u predstavavama.


Zanimljivost:

Aukcijska kuća Sotheby's prošle godine na aukciju je stavila ovu skulpturu koja je dosegnula cijenu od vrtoglavih 17 milijuna američkih dolara. Vlasnik ove prekrasne balerine je britanski milijunaš John Madejski.
http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/090203164
http://hr.wikipedia.org/wiki/Edgar_Degas
http://www.livingstone-magazine.com/vizualna-umjetnost/degasova-plesacica-na-prodaju/